BONURI DE MASĂ 2020. Valoarea TICHETELOR DE MASĂ a fost majorată, beneficiile se vor vedea la următorul salariu

Valoarea maximală a unui tichet de masă ajunge la 20 de lei, începând cu prima zi a lunii aprilie 2020, conform unei legi recent apărute în Monitorul Oficial.

23 apr. 2020, 08:49
BONURI DE MASĂ 2020. Valoarea TICHETELOR DE MASĂ a fost majorată, beneficiile se vor vedea la următorul salariu

TICHETE DE MASĂ 2020. Legea 24/2020 este cea care prevede majorarea valorii tichetului de masă la 20 de lei, în condițiile în care valoarea maximă a unui tichet de masă era până acum de 15,18 lei. Actul se aplică începând cu data de 1 aprilie 2020. Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care majoreaza valoarea tichetelor de masa la 20 de lei. 

Proiectul adoptat de Parlament luna trecuta urmeaza o initiativa lansata in urma cu cateva luni si propune majorarea unui tichet de masa la 20 lei. 

Chiar daca ulterior companiile decid in ce masura aleg sa acorde angajatilor noile valori, modificarea va fi benefica pentru un numar semnificativ de angajati. 
 
In concret, proiectul legislativ prevede majorarea valorii unui tichet de masa la 20 lei cu mentiunea ca in acest moment valoarea maxima a unui tichet de masa este de 15,18 lei.
 
Unele dintre motivele care au stat la baza acestui proiect vizau faptul ca un tichet de masa zilnic nu poate asigura un pranz decent si ca o majorare in acest sens ar fi binevenita.
 
Iata ce se arata in expunerea de motive:
 
„Valoarea actuala a unui tichet de masa de 15,18 lei (inainte de impozitare) nu este suficienta pentru a cumpara o masa de pranz, in conditiile in care valoarea medie a unei mese de pranz este de 21,40 de lei.”
 
Traseul legislative al proiectului de lege il puteti vedea AICI. Forma proiectului in varianta trimisa la promulgare poate fi consultata AICI.
 
De retinut, de asemenea, ca initiatorii proiectului au subliniat faptul ca un tichet de masa are o valoare de aproximativ 3 euro in Romania, avand astfel una dintre cele mai scazute valori din Uniunea Europeana. 
 
Totodata, angajatorii NU vor fi obligati sa acorde, neaparat, valoarea maximala a unui tichet de masa. Acestia pot opta pentru a oferi un tichet de masa cu o valoare mai mica.
 

e perioada stării de urgență, salariații care nu mai merg la serviciu și se află în șomaj tehnic ar putea primi în continuare tichetele de masă, exclusiv în format electronic, se arată într-o inițiativă legislativă din Parlament. 

TICHETE DE MASĂ. Veste bună pentru angajaţii aflaţi în şomaj tehnic

După cum scrie în propunerea legislativă aflată în dezabatere la Senat, salariații cărora le-a fost suspendat contractul de muncă și au fost trimiși în șomaj tehnic ar putea să primească în continuare tichetele de masă. Această propunere vine în sprijinul angajaților cărora le-a fost micșorat venitul lunar, odată intrați în șomaj tehnic, astfel încât aceștia să poată să-și procure în continuare produsele alimentare pentru asigurarea hranei zilnice.

Tichetele de masă se vor trimite lunar către angajați exclusiv electronic, proporțional cu numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se efectuează plata. Transmiterea bonurilor de masă în format electronic este necesară tocmai pentru limitarea răspândirii infecției cu coronavirus, având în vedere că aceste tichete sunt manipulate de un număr mare de persoane.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, această inițiativă vizează, pe de o parte, angajații ale căror salarii oricum au scăzut cu 25%, dat fiind faptul că au intrat în șomaj tehnic, iar, pe de altă parte, magazinele alimentare și restaurantele care livrează mâncare, în sensul în care vânzările acestora nu vor fi afectate de scăderea numărului de persoane care beneficiază de tichete de masă.