Salariul minim, mai mare pentru cei cu facultate. "Fabricile de diplome vor înflori şi mai mult", spun specialiştii

Publicat: Marţi, 27 Noiembrie 2018 10:44 // Actualizat: Marţi, 27 Noiembrie 2018 10:44 // Sursa: romaniatv.net

Guvernul a lansat ipoteza, prin Ministrul Finanțelor și ex-Ministrul Muncii, că de la 1 ianuarie 2019 România va avea 3 salarii minime pe economie. Unul minim, cel mai mic, de 2080 de lei, brut, pe lună, altul de 2.350 de lei, brut, pentru cei cu 15 ani vechime și un altul, tot de 2.350 de lei brut, pe lună, pentru cei care au diplomă de studii superioare. Ce înseamnă legarea salariului minim, decis până acum doar prin hotărâri politice, deseori folosit ca mijloc de manevră electorală și de influențare a păcii sociale, de nivelul de studii atins de cineva, nivel conferit printr-o diplomă?

Foto: edupedu.ro

"Salariul minim diferențiat în funcție de studii mi se pare cea mai negândită măsură pe care ar putea-o lua Guvernul, mai ales când vorbim despre analfabetismul funcțional, despre învățământul învechit și despre armate de absolvenți șomeri. Mai mult, fabricile de diplome vor înflori și mai mult și abia ce se pusese batista pe țambalul doctoratelor "copy-paste", scrie Valentina Saygo, expert contabil și antreprenor, pe blogul său.

Citeşte şi IMM-urile se pregătesc de concedieri, după creşterea salariului minim

O MĂSURĂ POPULISTĂ ȘI DE ÎNCURAJAT SALARIAȚII-VOTANȚI

Valentina Saygo explică impactul pe care îl are, în viziunea sa, legarea diplomelor de studii de un salariu decis politic: "Care ar fi sensul acestei măsuri ca pârghie economică în mediul privat, nu știu să răspund la întrebarea aceasta și nici guvernul nu știe. Ea are 'sens' doar în zona publică, ca o măsura populistă și de recompensat salariații-votanți, care acum simt cum îi afectează cursul valutar, creșterea dobânzii, creșterea inflației și facturile iernii care bate la ușă," mai spune aceasta.

Ideea legării salariului minim de o diplomă nu este nouă: În anii 2007-2011 a existat un salariu minim diferențiat pentru cei cu studii superioare (1.200 de lei brut), prevăzut în contractul colectiv de muncă la nivel național. A fost abandonată aceasta practică, după anul 2011 (prin adoptarea noului cod al muncii), după ce s-a constatat că nu produce efecte.

Continuarea articolului pe edupedu.ro.

 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
crestere salariu minim salariu minim diferentiat salariu minim facultate
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8297
RON
31 Mar
noapte 3 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H