Salariul minim ar putea ajunge la 60% din salariul mediu în 2024. Ce spune cel mai nou proiect de lege al PSD

Veşti bune pentru români. Valoarea salariului minim naţional brut ar putea să ajungă în 2024 la 60% din valoarea salariului mediu naţional brut.

03 feb. 2021, 17:53
Salariul minim ar putea ajunge la 60% din salariul mediu în 2024. Ce spune cel mai nou proiect de lege al PSD

Salariul minim ar putea ajunge la 60% din salariul mediu în 2024. Acesta este noul proiect de lege care a fost depus de mai mulţi parlamentari de la PSD.

Salariul minim ar putea ajunge la 60% din salariul mediu în 2024. Ce vor face social-democraţii

Proiectul va schimba direcţia Codului muncii şi a fost depus de deputaţii PSD Mihai Weber, Marius-Constantin Budăi, Claudiu Manta, Gheorghe Şimon, Dan-Constantin Şlincu şi senatorul PSD Ion-Cristinel Rujan.

Raportul dintre salariul de bază minim brut pe ţară şi salariul mediu brut pe economie va creşte în tranşe anuale egale începând cu data de 1 ianuarie 2022, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe ţară să reprezinte 60% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Începând din anul 2025, salariul minim va fi actualizat anual, în luna ianuarie, pentru a se păstra raportul de 60% dintre salariul minim brut şi salariul mediu brut, având ca referinţă salariul mediu brut din luna decembrie a anului anterior, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau publicat de Institutul National de Statistică (INS)”, prevede iniţiativa legislativă.

Cei care au propus proiectul spun că valoarea salariului minim naţional brut trebuie corelată cea a salariului mediu naţional brut pentru „a conferi o garanţie reală asigurării unui nivel de trai decent pentru cetăţeni”.

„Scopul acestui demers normativ este complex şi include, într-o enumerare nelimitativă: readucerea în ţară a românilor plecaţi la muncă în alte ţări; reducerea decalajelor între statele europene şi cetăţenii acestora; garantarea asigurării standardelor şi condiţiilor minime de trai decent pentru populaţie; diminuarea migraţiei forţei de muncă autohtone; reducerea şomajului voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim; colectarea unor sume suplimentare la bugetul de stat necesare efectuării de noi investiţii; distribuţia mai echitabilă a profiturilor în plan european”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului şi apoi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Salariul minim pe economie  a ajuns la 2.300 de lei brut lunar în 2021, a anunţat Executivul în urma consultărilor de luni cu reprezentanţii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Aceasta înseamnă o creştere cu 40 de lei a salariului minim net pe economie, la 1.386 de lei din 2021.

Citeşte şi: Salariul minim brut, majorat cu 3%. Proiectul de Hotărâre este pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern


loading...