Salariul minim ar putea creşte cu 1.000 de lei. Budăi: „facem o proiecţie pe patru ani”. De când ar intra în vigoare măsura

Valoarea salariului minim brut ar putea creşte,în perioada următoare, cu peste o mie de lei, în cazul în care va fi corelată cu cea a salariului mediu brut, conform unei propuneri aflate în dezbatere în Senat.  

RomaniaTV.net
27 feb. 2020, 12:12
Salariul minim ar putea creşte cu 1.000 de lei. Budăi: „facem o proiecţie pe patru ani”. De când ar intra în vigoare măsura

Potrivit propuneri legislative, salariul minim brut ar putea creşte în mai multe tranșe, de la începutul anului viitor și până la sfârșitul anului 2024, până când salariul minim va ajunge să reprezinte 60 la sută din cel mediu, potrivit avocatnet.ro.

Citeşte şi: Indicele ROBOR la 3 luni ajunge la cel mai mic nivel din ianuarie 2019

În prezent, în condițiile în care salariul minim brut pe țară este de 2.230 de lei, iar cel mediu brut pe economie este de 5.429 de lei, raportul dintre cele două salarii trece cu puțin peste 40%. Pentru a reprezenta 60% din actualul salariu mediu, salariul minim ar trebui să aibă valoarea de 3.257 de lei, ceea ce ar reprezenta o creștere cu peste o mie de lei față de valoarea actuală.
 
Propunerea legislativă ar urma să fie adoptată pentru a garanta cetățenilor asigurarea condițiilor minime de trai decent, pentru diminuarea migrației forței de muncă locale și pentru a reduce șomajul voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim.
 

Măsură ar urma să fie implementată după ce la nivel european s-a vorbit despre un proiect ce are ca scop stabilirea unei formule unitare de calcul pentru salariul minim în Uniunea Europeană. Cu toate că nu va avea o valoare stabilită la nivelul întregului spațiu european, salariul minim va fi calculat în funcție de salariul mediu din fiecare țară membră UE și va ajunge să reprezinte 60% din acesta.

Pentru a fi adoptată, măsură trebuie să fie aprobată de Parlament, semnată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.

„Este un plan pe care noi ni l-am propus pentru patru ani de zile cu începere de la 1 ianuarie 2021. Astfel încât la 31 decembrie 2024 salariul minim brut pe ţară să fie 60% din salariul mediu brut pe economie. Nu este nimic nou, facem o proiecţie pe patru ani, nu intervenim brusc în economie.” , a declarat Marius Budăi la România TV.