Salariul minim creşte în 2021. Guvernul a confirmat: „Este o soluţie de compromis”. Ce se întâmplă cu amenzile

Salariul minim pe economie va creşte în 2021 la 2.300 de lei. Hotărârea a fost luată, după ce Guvernul a încheiat, luni, negocierile cu patronatele şi sindicatele privind creşterea salariului minim de la 1 ianuarie 2021.

28 dec. 2020, 17:50
Salariul minim creşte în 2021. Guvernul a confirmat: „Este o soluţie de compromis”. Ce se întâmplă cu amenzile

Salariul minim creşte în 2021. Premierul Florin Cîțu a vorbit, luni seara, după ședința de Guvern, despre întâlnirea pe care a avut-o cu sindicatele despre creșterea salariului minim.
„Am avut o discuție cu sinducatele despre salariul minim. Sindicatele au venit cu o propunere de a crește salariul minim. Am găsit o soluție de compromis. Salariul va crește puțin peste rata inflației, adică cu puțin peste 3 la sută. Înțelegem costurile pentru antreprenori.

Toate aceste măsuri nu sunt măsuri care le luăm doar pentru această perioadă. Vor susține creșterea economică. Vor avea un impact pozitiv”, a spus premierul Florin Cîțu.

Guvernul vrea să majoreze salariul minim brut pentru anul 2021, cu 70 de lei. Astfel, salariul minim brut ar urma să fie majorat de la 2230 de lei la 2.300 de lei, se arată într-un comunicat al Guvernului, citat de Mediafax.

Premierul Florin Cîţu şi ministrul Muncii, Raluca Turcan, au avut luni consultări cu reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social pe tema creşterii salariului minim brut pe economie, pentru anul 2021.

„La nivelul Guvernului vom decide creşterea salariul minim pe economie pentru anul viitor cu un procent care va ţine cont de argumentele reprezentanţilor sindicatelor, ai patronatelor, precum şi de contextul economic şi social. Ne dorim să asigurăm o viaţă mai bună pentru români, având însă grijă să păstrăm locurile de muncă şi să protejăm iniţiativa antreprenorială”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Salariul minim creşte în 2021. Care erau cele trei scenarii ale Ministerului Muncii

În cadrul discuţiilor, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a prezentat trei scenarii referitoare la evoluţia acestui indicator în 2021.

„Guvernul are în vedere creşterea salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depăşească rata inflaţiei, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar.

Acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanţii sindicatelor au solicitat creşterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat îngheţarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puţin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând situaţiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice”, au transmis reprezentanţii Guvernului.

Hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată va fi adoptată în şedinţa Guvernului din 30 decembrie 2020.

Majorarea salariului minim pe economie cu 3% a fost anunţată şi de Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR).

De asemenea, punctul de amendă va fi îngheţat şi în 2021 la 145 de lei.

„Tocmai s-a încheiat Consiliul National Tripartit. Am discutat cu Guvernul României următoarele aspecte:

1. Creşterea salariului minim cu 3%, aşa cum am propus noi, CNIPMMR, adică de la 2230 la 2300 lei.

2. Se îngheaţă punctul de amendă şi pentru 2021 la 145 lei.”, a informat Florin Jianu pe Facebook.

În urmă cu aproape două săptămâni, Florin Jianu preciza că cele trei scenarii cu privire la creşterea salariului minim, pe care le-a propus Ministerul Muncii, se bazează pe indicatori incerţi.

„Toate cele 3 scenarii prezentate de Ministerul Muncii au o serie de indicatori care sunt prognozaţi, iar aceşti indicatori sunt incerţi, pentru că în felul în care erau aceştia prognozaţi ar fi trebuit chiar şi în anul 2020 să scădem salariul minim pe economie, pentru că acolo se spunea care este diferenţa dintre creşterea economică prognozată şi creşterea economică realizată, iar acum avem o profundă descreştere economică, de -4%, faţă de ceea ce prognozasem la începutul anului, de +4.

Deci, această descreştere economică ar fi trebuit ca şi în anul 2020 să ducă la o scădere a salariului minim pe economie, asta strict pe criteriile folosite de Ministerul Muncii. Sigur că în realitate nu trebuia să facem aşa ceva şi nu se va realiza niciodată. Vă spun acest lucru pentru că aceşti indicatori sunt incerţi, noi nu trebuie să-i punem într-o formulă de creştere sau descreştere a salariului minim brut”, a susţinut Jianu, conform Adevărul.

Citeşte şi: Alocaţiile pentru copii şi salariul minim vor creşte în 2021. Ministrul Raluca Turcan a dat detalii

Salariul minim creşte, dar amenzile se plafonează

De la 1 ianuarie exista posibilitatea ca punctul de amendă să crească cu aproape 100 de lei, de la 145 de lei cât încă este în prezent, la 223 de lei – 10% din salariul minim brut pe economie.

Astfel, de la 1 ianuarie 2021, pentru un şofer care conduce băut, amenda ar fi putut creşte de la 2.900 de lei la 4.430 de lei.

Potrivit HG 935 din 13 ianuarie 2019, salariul minim brut pe economie este de 2230 de lei, de la 1 ianuarie 2020.