Salariul minim, din ianuarie 2024: angajații ar putea primi mai puțini bani față de luna decembrie. Care este explicația

Direct afectați, salariații încadrați cu salariul minim net pe economie, vor experimenta o realitate financiară dificil de gestionat dacă nu se reduce impozitarea muncii.cum a promis premierul Marcel Ciolacu.

29 nov. 2023, 13:58
Salariul minim, din ianuarie 2024: angajații ar putea primi mai puțini bani față de luna decembrie. Care este explicația
Vești bune pentru românii care au salariul minim pe economie!

Salariul minim, din ianuarie 2024: angajații încadrați cu salariul minim pe economie ar putea primi din luna ianuarie 2024 cu 83 de lei mai puțin. „Paradoxul fiscal al salariului minim” este generat de eliminarea unei facilități, introduse în 2022 și care se va aplica până în luna decembrie 2023 inclusiv.

Marcel Ciolacu: „Îmi doresc ca anul viitor să începem să scădem impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie”
Prof. univ. dr. Adela Socol a explicat pentru Alba24 în detaliu situația:

Paradoxul salariului minim
„Noul an, 2024, îi va aduce pe antreprenorii români în ale căror companii sunt încadrați salariați cu salariul minim pe economie, în fața unei realități dificil de intuit și care poate fi considerată “paradox fiscal al salariului minim”, generat de faptul că salariul net al unui salariat încadrat cu salariul minim brut pe economie (3.300 de lei, nivel impus de la data de 1 octombrie 2023, conform Hotărârii Guvernului nr. 900/2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară, garantat în plată) va fi, începând cu luna ianuarie 2024, mai mic cu 83 de lei față de cel din luna decembrie 2023.

Direct afectați, salariații încadrați cu salariul minim net pe economie, vor experimenta o realitate financiară dificil de gestionat.

Care este explicația
Explicația unei astfel de situații rezultă din modalitățile de aplicare ale deja celebrei Ordonanțe de Urgență a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, denumită și “Ordonanța trenuleț”, conform căreia, începând cu data de 1 ianuarie 2023 și până în luna decembrie 2023 (inclusiv), s-a introdus o sumă de 200 de lei/lună, neimpozabilă la calculul impozitului pe venit și care nu se cuprinde nici în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii.

De această facilitate beneficiază salariații care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile (fără ca salariul de bază brut lunar să fi fost diminuat);
venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor (premii, tichete de masă etc.), în baza aceluiaşi contract individual de muncă, pentru aceeaşi lună, nu depăşeşte nivelul de 4.000 lei, inclusiv.

Salariul minim din ianuarie 2024: cum este afectat salariul net

Din păcate, facilitatea menționată se aplică doar pentru perioada ianuarie – decembrie 2023, iar eliminarea acesteia are ca repercusiune majoră afectarea salariului net.

Salariul minim, majorare doar pe hârtie. Cât vor lua românii de fapt în plus la leafă, creșterea ajunge tot la stat. Ciolacu: Pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară salariile vor rămâne la fel
Un salariat, încadrat cu salariul minim brut pe economie de 3.300 de lei, va avea pentru activitatea desfășurată începând cu luna ianuarie 2024 un salariu net lunar de 1.996 de lei, mai mic cu 83 de lei față de cel din luna decembrie 2023 (2.079 de lei).

După data de 1 ianuarie 2024, salariații pot să obțină același salariu net lunar de 2.079 de lei, obținut în luna decembrie 2023, doar dacă salariul brut lunar va fi de 3.450 de lei (în condițiile în care salariul minim brut pe economie este de 3.300 de lei), ceea ce va genera creșterea proporțională a cheltuielilor angajatorului și a taxelor pe care angajatorul le va plăti lunar către bugetul de stat.

Salariul minim din ianuarie 2024: care sunt opțiunile angajatorilor. Se conturează următoarele:

Varianta 1 –

păstrează salariul lunar brut al salariatului la nivelul salariului minim de 3.300 de lei, caz în care salariatul va avea un salariu net de 1.996 de lei, mai mic cu 83 lei față de cuantumul acestuia înainte de data de 1 ianuarie 2024, cu riscul de a nemulțumi sau pierde salariatul;
Varianta 2 – majorează salariul brut al salariatului la nivelul de 3.450 de lei, caz în care salariatul va primi același salariu net de 2.079 de lei  (egal cu cel obținut în luna decembrie 2023) și angajatorul va suporta o cheltuială suplimentară lunară de 158 de lei, sumă de care beneficiază bugetul statului.
Indiferent de varianta aleasă de către angajator, situația prezentată indică drept unic beneficiar bugetul statului, care va încasa în plus o sumă lunară de minim 87 de lei (83 de lei de la salariat și 4 lei de la angajator) sau de 158 de lei (150 lei de la salariat și 8 lei de la angajator)”, spune profesor Adela Socol pentru Alba24.ro