Salariul minim, majorare doar pe hârtie. Cât vor lua românii de fapt în plus la leafă, creșterea ajunge tot la stat. Ciolacu: Pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară salariile vor rămâne la fel

Guvernul va adopta joi o ordonanţă prin care salariul minim brut pe economie creşte de la 3.000 la 3.300 de lei de la 1 octombrie. În realitate, majorarea este extrem de mică. Milioane de români vor primi la final de lună pe card sub 100 lei în plus, restul merg la stat. Pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară salariile vor rămâne la fel, pentru că schimbările anunțate inițial ar fi dus la scăderea salariilor.

28 sept. 2023, 11:04
Salariul minim, majorare doar pe hârtie. Cât vor lua românii de fapt în plus la leafă, creșterea ajunge tot la stat. Ciolacu: Pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară salariile vor rămâne la fel
Angajaţii din România care pot pierde aproape 800 de lei la salariu. Prima reacţie a Blocului Naţional Sindical

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, că Guvernul majorează cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună. Premierul a mai spus din calculele prezentate în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea şi că nu este de acord cu acest lucru, astfel că a decis să scoată de pe ordinea de zi Ordonanţa care vizează aceste categorii.

”Astăzi, majorăm cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună, aşa cum am promis, pentru a proteja veniturile salariaţilor din România. Acest Guvern nu va renunţa la prioritatea de a creşte salariul minim şi ne dorim să existe o altă treaptă de creştere în 2024, pe care o vom discuta, evident, cu partenerii sociali”, a spus premierul în deschiderea şedinţei Executivului.

Potrivit lui Ciolacu, ”calculele prezentate în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea”.

Citește și: Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre scumpiri și taxe! ”Avem un sistem bugetar ceaușist! Nu vreau să se blocheze toate fondurile europene. O să menținem TVA-ul cu o singură cifră prin toate măsurile”

”Eu nu sunt de acord cu acest lucru! Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă! Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanţă care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor rămâne la fel”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

În luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Citește și: Premierul Marcel Ciolacu, despre măsurile fiscale: „Vrem să stimulăm munca cinstită şi să descurajăm portiţele de evaziune”

Salariul minim, majorare doar pe hârtie. Cât vor lua românii de fapt în plus la leafă din octombrie

Majorarea salariului minim brut este praf în ochiii românilor. Calculele arată că după majorarea salariului minim de la 3.000 lei la 3.300 lei, salariații vor primi în mână doar 83 lei în plus. Restul de 217 lei se duc înapoi la stat sub formă de taxe și impozite la salariu.