Salariul minim, eliminat. Milioane de români vor fi afectaţi

Salariul minim ar putea fi înlocuit cu o remuneraţie pe oră. Măsura este propusă chiar de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Sindicatele consideră eliminarea salariului minim pe lună doar o portiţă pentru evaziune fiscală. 

RomaniaTV.net
19 sept. 2020, 05:07
Salariul minim, eliminat. Milioane de români vor fi afectaţi

Ministrul Muncii propune introducerea unui salariu minim pe oră, în loc de un salariu minim garantat lunar. Sindicatele, însă, nu văd cu ochi buni noua măsură propusă de Violeta Alexandru. Sindicaliştii spun că astfel statul ar da posibilitatea angajatorilor să încheie contracte de muncă pe o singură oră, iar banii neimpozitați și nefiscalizați pentru restul programului ar ajunge la angajat într-un plic, potrivit antena 3.

În România, 30% dintre salariați sunt plătiți cu salariul minim pe lună iar în Europa sunt doar patru țări care au un salariu minim pe oră: Danemarca, Finlanda, Italia și Norvegia.

O altă măsură luată în calcul de autorităţi este scurtarea perioadei de preaviz de la 20 de zile la 10 zile lucrătoare pentru funcțiile de conducere și la 5 zile lucrătoare pentru funcțiile de execuție. Perioada de probă ar urma și ea să scadă de la 90 la zile, la 30 de zile.

Citeşte şi De ce nu se dau bani de la stat şi zile libere pentru toţi părinţii ai căror copii fac şcoală online. Explicaţiile ministrului Muncii