Salariul minim, majorat de la 1 ianuarie 2020 doar pentru cei fără studii superioare. Decizia a apărut în Monitorul Oficial

Hotărârea de Guvern care prevede majorarea salariului minim pe economie începând cu data de 1 ianuarie 2020 a fost publicată de Guvern în Monitorul Oficial, luni, 16 decembrie 2019.

16 dec. 2019, 20:03
Salariul minim, majorat de la 1 ianuarie 2020 doar pentru cei fără studii superioare. Decizia a apărut în Monitorul Oficial

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri seară, majorarea salariului minim de la 2.080 de lei la 2.230 de lei/ lună, ceea ce reprezintă o creştere de 7,2 % faţă de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va creşte anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei.

Potrivit HG 935 din 13 ianuarie 2019, salariul minim brut pe economie va creşte  de la 1 ianuarie 2020. La un salariu brut de 2.230 de lei, angajatul va primi în mână un salariu net de 1.346 lei, respectiv o creştere de 83 lei. În schimb, salariul diferenţiat pentru lucrătorii cu facultate care au cel puţin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare va rămâne „îngheţat” la 2.350 lei brut pe lună.  La acest nivel salarial, remuneraţia netă (în mână) primită de angajat este de 1.413 lei.

Supraimpozitarea contractelor part-time, eliminată. De când scad contribuţiile CAS şi CASS pentru aceste categorii de angajaţi 

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, pentru stabilirea salariului minim s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflaţiei şi creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană.

”Este datoria noastră să sprijinim angajaţii cu venituri reduse, iar prin majorarea salariului minim facem acest lucru. În acelaşi timp, decizia asupra procentului cu care va creşte salariul minim trebuie să fie cumpătată şi realistă, astfel încât să asigurăm şi menţinerea echilibrului economic. Creşterea salariului minim brut are impact pozitiv asupra grupului ţintă căruia i se adresează, însă este necesar ca orice modificare să ţină cont de economia reală, mai ales după o perioadă de creşteri succesive accelerate. Majorarea aprobată astăzi de Guvern este una responsabilă, iar decizia a fost luată în urma consultării partenerilor sociali şi pe baza unor calcule care au implicat toate cifrele şi analizele pe care le-am putut accesa din sistemul public”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, după şedinţa de guvern de vineri

Actul normativ prevede şi faptul că, începând de anul viitor, pentru persoanele încadrate pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în care nu sunt incluse şi sporurile şi alte adaosuri, se menţine la 2.350 lei lunar.

Ministerul precizează că nivelul salariului de bază minim brut a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate două şedinţe ale Consiliului Naţional Tripartit, în 26.11.2019 şi în 03.12.2019, şi dezbătut în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, în 09.12.2019.