Salariul unui tractorist în România poate ajunge la 14.000 de lei pe lună. Fermierii se plâng că nu găsesc forţă de muncă

Fermierii din România se plâng că nu au cu cine să lucreze. Deşi oferă salarii care pot ajunge până la 14.000 de lei pe lună, aceştia spun că nu găsesc tractorişti care să manevreze utilajele de sute de mii de euro.

23 nov. 2021, 10:53
Salariul unui tractorist în România poate ajunge la 14.000 de lei pe lună. Fermierii se plâng că nu găsesc forţă de muncă

Salariul unui tractorist în România poate ajunge până la 14.000 de lei pe lună. Cu toate acestea, fermierii se plâng că mulţi  români aleg să plece la muncă în străinătate.

Salariul unui tractorist poate ajunge până la 14.000 de lei pe lună

Potrivit estimărilor trimise de asociațiile agricole într-un memoriu către Ministerul Agriculturii, cel puţin 300-400 de tractorişti pleacă din fermele româneşti pentru a lucra în străinătate.

„Noi le facem și ucenicia uneori. După această perioadă foarte mulți pleacă. Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate”, spune un fermier din Iaşi, potrivit Europa Liberă.

Din cauza lipsei de forţă de muncă, fermierii sunt dispuşi să ofere salarii cuprinse între 3.000 şi 14.000 de lei pe lună. De exemplu, în fermele din sudul ţării, salariul minim al unui tractorist este de 3.000-4.000 de lei. În partea de est şi nord-est, salariile ajung până la 6.000-7.000 de lei. În Ardeal, un tractorist câştigă peste 10.000 de lei lunar.

Citeşte şi Românii vor avea salarii mai mari. Veşti bune de la Comisia Europeană

Administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad spune că oferă salarii de 14.000 de lei tractoriştilor care manevrează combine performante sau alte utilaje agricole moderne.

„Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajații care lucrează pe utilaje mai puțin costisitoare. Sunt câțiva angajați care într-adevăr ajung la 12.000 – 14.000 de lei. Responsabilitatea celui care conduce tractorul e una foarte mare. Pe lângă cunoștințele necesare de a opera o combină computerizată aproape total sau un tractor de același fel, este foarte important să iei decizii pentru a evita unele probleme, care ar putea avaria utilajel”, spune administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad.

Aproximativ 500 de angajaţi lucrează în prezent la combinatul Curtici.

În România sunt înregistrate 58 de licee cu profil agricol. Cele mai multe, sunt în județele Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman. Foarte puțini elevi ai liceelor agricole își doresc un viitor in domeniu.

„Pregătirea tehnologică a acestora, în special pentru clasele de operatori pe utilajele agricole este rămasă în urmă cu un deceniu cel puțin față de ceea ce se întâmplă în fermă. Normal, că nici 5% din absolvenți nu își găsesc locuri de muncă după terminarea liceului”, explică Emil Bălteanu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice.

Citeşte şi Ce salariu are un angajat de la McDonald’s. Munceşte pe brânci pentru aceşti bani