Salarizarea profesorilor, eliminată din proiectul legii Educației

Prevederile despre salarizarea cadrelor didactice au fost eliminate din proiectele legilor Educației. Acest lucru s-a întâmplat cu puțin timp înaintea ședinței de guvern de miercuri, la Palatul Victoria, unde ar fi avut loc o ședința la care au participat Nicolae Ciucă, ministrul Educației Ligia Deca, ministrului Muncii Marius Budăi, ministrul Familiei și Tineretului Gabriela Firea și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, anunță Edupedu.ro.

29 mart. 2023, 15:57
Salarizarea profesorilor, eliminată din proiectul legii Educației

Proiectele de legi ale Educaţiei au fost aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri şi vor fi transmise pentru dezbatere şi adoptare în Parlament, în procedură de urgenţă, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat la Guvern că eliminarea din proiectele legilor Educației a prevederilor care vizează salarizarea cadrelor didactice ar fi fost agreată de către reprezentanții sindicatelor din învățământ, scrie Edupedu.ro. Acest lucru s-a întâmplat cu puțin timp înaintea ședinței de guvern de miercuri, la Palatul Victoria în biroul premierului.

Justificarea eliminării măsurilor care privesc salarizarea ar fi bazată pe faptul că Legea 153/2017 conține exclusiv prevederile despre salarizarea în sectorul bugetar. În plus, PNRR prevede o nouă lege a salarizării unitare pentru sectorul public, prevederile cu salarizarea neputând fi introduse în nicio lege sectorială.

Conform surselor Edupedu.ro, prevederile despre salarizare, pe care ministerele au cerut să fie eliminate, sunt în art. 129 alin. (2), art. 212 alin. (3)  și art. 213 alin. (4) din proiectul legii învățământului preuniversitar.

Citește și: PSD susține salarizarea concurențială a profesorilor: „Cred că ar trebui să ne gândim la o salarizare pe bază de reușite”

Circa 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au protestat miercuri în faţa Guvernului, nemulţumiţi de salarizarea din sistem.

„Sindicaliştii „FSLI şi FSE „Spiru Haret” cer de urgenţă Guvernului României să găsească soluţii pentru rezolvarea problemei aplicării integrale a dispoziţiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, astfel încât toate categoriile de salariaţi din sistemul educaţional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022; identificarea unor soluţii pentru creşterea veniturilor personalului didactic auxiliar; adoptarea, în regim de urgenţă, a normativelor pentru personalul nedidactic şi personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998″, se arată în comunicatul transmis de cele două federaţii sindicale.

Citește și: Elevii claselor IX–X nu vor avea manuale pentru al doilea an consecutiv. UER: Sunt oferite prețurile de acum 20 de ani, de maxim 3 – 4 lei/manual, care nu acoperă nici măcar costurile de producție tipografică

Sindicaliştii solicită aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, întrucât salariaţii din învăţământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri, subliniind, de asemenea, că în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziţioneze personalul din învăţământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcţiilor bugetare, în raport de importanţa socială a activităţii prestate.

De asemenea, FSLI şi Federaţia „Spiru Haret” cer:

  • remedierea anomaliilor actuale în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaţilor care ocupă funcţii de execuţie;
  • instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • plata suplimentară a personalului din unităţile/instituţiile de învăţământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile;
  • plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.