Elevii claselor IX–X nu vor avea manuale pentru al doilea an consecutiv. UER: Sunt oferite prețurile de acum 20 de ani, de maxim 3 – 4 lei/manual, care nu acoperă nici măcar costurile de producție tipografică

Retipărirea manualelor școlare este tratată cu superficialitate de Ministerul Educației, acuză Federația Națională a Părinților și Uniunea Editorilor din România (UER). Potrivit fedarației, elevii claselor IX–X riscă să rămână fără manuale pentru al doilea an consecutiv.

28 mart. 2023, 14:51
Elevii claselor IX–X nu vor avea manuale pentru al doilea an consecutiv. UER: Sunt oferite prețurile de acum 20 de ani, de maxim 3 – 4 lei/manual, care nu acoperă nici măcar costurile de producție tipografică

Federația Națională a Părinților și Uniunea Editorilor din România (UER) acuză Ministerul Educației de ”lipsa totală de interes cu care tratează asigurarea cu manuale școlare a elevilor din învățământul preuniversitar”. Federația susține că retipăririle anuale reprezintă ”un element important în procesul de asigurare cu manuale școlare, dar este tratat cu superficialitate de către minister”, scrie Edupedu.ro.

Conducerea UER susține că ”în primul an de achiziție, prin licitație, se asigură un volum de 100% manuale noi, iar în anii următori, în mod aleatoriu, se asigură volume cuprinse între  5% – 10% manuale noi, care nu sunt corelate cu necesarul real din școli și cu vechimea de utilizare, mai ales că vorbim de manuale aflate în uz de 15-20 ani”.

Citește și: CES propune decontarea navetei pentru tot personalul din învățământ, inclusiv pentru personalul auxiliar și cel administrativ

”Astfel, pe băncile școlilor ajunge o mare cantitate de manuale în stare avansată de uzură, murdare, reprezentând un real pericol de contaminare cu boli transmisibile. Este clar că procentul de manuale noi/disciplină trebuie să fie mult mai mare, corelat cu vechimea de utilizare”, mai arată Federația Națională a Părinților și Uniunea Editorilor din România (UER).

UER acuză că prețurile de achiziție oferite de Ministerul Educației pentru manualele retipărite sunt foarte scăzute. ”Practic, sunt oferite prețurile de acum 20 de ani (de maxim 3 – 4 lei/manual), care nu acoperă nici măcar costurile de producție tipografică (la care se adaugă și celelalte cheltuieli logistice). Astfel, nici o editură nu are posibilitatea de a retipări manualele.

Citește și: Dicrepanțe majore între elevii de la orașe și cei de la sate. Revolta unui profesor: ”Niciodată nu se pregătesc. Vin la școală și nu deschid niciodată o carte. Nu mai avem copii și trebuie să-i trecem”

S-au făcut numeroase propuneri pentru actualizarea prețurilor de achiziție, aducând și argumente certe, astfel încât retipăririle manualelor să poată fi sustenabile. Toate propunerile au fost ignorate, folosindu-se o indexare anuală de 1%, în timp ce prețul de producție a ajuns la 300%!”, se mai arată în comunicatul Federației.