Salata verde din magazine, mai periculoasă decât hamburgerii

Din punct de vedere al răspândirii infecţiilor, salata verde din magazine este chiar mai periculoasă decât hamburgerii, susţine cunoscutul bacteriolog britanic, Hugh Pennington, profesor emerit la Universitatea Aberdeen (Scoţia). Potrivit acestuia, anumite tipuri de bacterii găsite în pungile cu salata tăiată sunt aproape imposibil de distrus. Singura modalitate este iradierea, afirmă el, după cum relatează portalul MedDaily.

26 mart. 2013, 11:20
Salata verde din magazine, mai periculoasă decât hamburgerii

Legumele ambalate în pungi şi care se vând ca „gata pentru consum” ar putea fi un pericol pentru sănătate, spune bacteriologul britanic, evocând focarul de infecţie cu Cryptosporidium, apărut în Marea Britanie şi Scoţia în urma consumului de salată verde, care a afectat 300 de persoane, scrie Agerpres.

În timpul analizei influenţei diferitelor legume, experţii au stabilit o legătură semnificativă între infecţie şi consumul de legume cu frunze.

Ca argument, cunoscutul profesor scoţian evocă şi situaţia de anul trecut din SUA, când unul dintre cei mai mari producători şi comercianţi din lume de fructe şi legume proaspete, Dole, a retras de la vânzare în zece state americane salată verde tăiată, ambalată în pungi de plastic, după ce Departamentul de Sănătate Publică a descoperit eşantioane de produse cu bacterii Listeria.

El mai atrage atenţia că pe legumele cu frunze bacteriile ajung direct din sol. Unii agenţi patogeni pot fi distruşi doar prin prelucrare termică şi spălare cu anumite mijloace, dar nu cu apă simplă.

„De obicei, mai sigur este să mănânci un hamburger decât salata care îl însoţeşte”, a declarat profesorul, făcând apel la susţinătorii unei alimentaţii sănătoase să fie mai atenţi la ceea ce mănâncă şi să spele bine verdeaţa chiar dacă pe ambalaj scrie că nu necesită spălare.