Salonul auto de la Geneva: Alianţe, supracapacitate de producţie şi presiuni pe preţuri în Europa

Salonul auto de la Geneva, care va fi deschis marţi pentru presă, iar joi pentru marele public, va fi dominat de problema supracapacităţii de producţie şi presiunile asupra preţurilor din Europa, dar şi de alianţele dintre constructori, precum cea dintre General Motors şi PSA Peugeot Citroen.

RomaniaTV.net
05 mart. 2012, 08:16
Salonul auto de la Geneva: Alianţe, supracapacitate de producţie şi presiuni pe preţuri în Europa

Cele circa 700 de mărci care vor fi prezente la salon, inclusiv Ferrari, Porsche şi Bugatti, ar putea atrage în decurs de zece zile aproximativ 700.000 de vizitatori.

Evenimentul de la Geneva, al doilea salon auto din acest an după cel de la Detroit, care a avut loc în ianuarie, va fi marcat de mediul macroeconomic dificil şi supracapacitatea din sector.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere la 3,3% estimarea de creştere a economiei mondiale, în timp ce zona euro, afectată de criza datoriilor suverane, riscă să intre în recesiune.

„O încetinire accentuată a economiei sau persistenţa unor vânzări auto scăzute în Europa riscă să provoace alte reacţii draconice din partea anumitor producători auto, precum fuziuni şi restructurări, inclusiv închideri de fabrici”, a avertizat Fitch.

Potrivit agenţiei de evaluare financiară, sectorul auto se confruntă cu supracapacitate de producţie, concurenţa acerbă şi presiuni asupra preţurilor, la care se adaugă încrederea redusă a consumatorilor.

Situaţia variază la nivel mondial, iar Standard&Poor’s anticipează că vânzările de maşini şi vehicule utilitare vor creşte în acest an cu 7,7% la nivel global.

În Asia este anticipat cel mai mare avans al vânzărilor auto, de 10,9%, urmat de cel din America de Nord, de 10,6%. În Europa de Vest, S&P prognozează un declin de 0,4% al livrărilor.

În pofida dificultăţilor, la salonul auto de la Geneva urmează să aibă loc 130 de premiere europene şi mondiale.

Între noutăţi se vor afla noile Porsche Boxter, Ferrari F620, Peugeot 208, Opel Mokka şi Mercedes Clasa A. De asemenea, Dacia va lansa modelul Lodgy, iar Ford B-Max.