Salonul de Carte Bookfest va avea loc în perioada 24 – 28 mai la Romexpo

Cea de-a XVI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest va avea loc în perioada 24 - 28 mai, în Pavilionul B2 al Complexului Romexpo. Organizatorii anunţă aproximativ 400 de lansări de carte şi dezbateri, peste 60 de evenimente dedicate copiilor. Italia este invitatul de onoare. Intrarea publicului este liberă.

18 mai 2023, 12:35
Salonul de Carte Bookfest va avea loc în perioada 24 – 28 mai la Romexpo

Peste 200 de expozanţi din întreaga ţară şi din Republica Moldova, alături de institute culturale cu reprezentanţe la Bucureşti, vor fi prezenţi zilnic de miercuri, 24 mai, şi până duminică, 28 mai, în intervalul orar 10.00-20.00 (24, 25 şi 28 mai), respectiv 10.00-21.00 (26 şi 27 mai) la Salonul de Carte Bookfest, la Romexpo.

Publicul va beneficia de reduceri spectaculoase, de circa un milion de volume, dintre care 3.000 de titluri noi, peste 400 de lansări de carte şi dezbateri, peste 60 de evenimente dedicate copiilor, cu participarea celor mai îndrăgiţi autori români, mese rotunde dedicate stării culturii scrise şi recitaluri muzicale.

Evenimentele vor avea loc atât la standurile expozanţilor, cât şi în cadrul locurilor special amenajate în cadrul Bookfest: trei scene, două cafenele, un Cinema Bookfest şi un stand dedicat copiilor, Bookfest Junior.

Ediţia din acest an a Salonului de Carte Bookfest va fi deschisă oficial miercuri, 24 mai, la ora 12.00, la scena Arena, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitaţi E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni – Ambasadorul Italiei în România, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, Lucian Romaşcanu – ministrul Culturii, alături de Grigore Arsene – preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, organizatoarea evenimentului.

În anul în care sărbătoreşte şase decenii de activitate neîntreruptă, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” deschide ediţia a XVI-a a Bookfest intonând imnurile naţionale ale României şi Italiei. De asemenea, Corul „Madrigal” va susţine şi un recital în cadrul primei zile a Salonului, de la ora 13.30. Repertoriul va cuprinde lucrări din Renaşterea italiană, precum şi compoziţii româneşti.

Între autorii italieni prezenţi la Bookfest se numără laureaţii prestigiosului Premiu Strega: Nicola Lagioia, Melania Mazzucco şi Helena Janeczek, alături de traducători şi profesionişti ai pieţei de carte.

„Poate chiar mai dificil de organizat decât ediţia post-pandemică de anul trecut, Bookfest 2023 are şansa unui Invitat de Onoare – Italia – care ocupă un loc principal în ierarhia pieţelor de carte europene, sprijinul dat de autorităţile publice culturii scrise italiene fiind un foarte bun exemplu şi pentru noi. Îmi doresc ca publicul să accepte într-un număr cât mai mare invitaţia noastră şi să ne bucurăm împreună de cele mai bune cărţi ale anului literar 2023”, a declarat Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România.

Ambasadorul Alfredo Durante Mangoni s-a declarat „entuziast că Asociaţia Editorilor din România a ales Italia pentru ediţia din 2023 a Bookfest. Această întâlnire dă un nou impuls relaţiilor bilaterale, care sunt deja solide în toate sectoarele. În zilele salonului de carte, publicul român pasionat de limba şi cultura noastră va putea aprecia evenimentele programate şi va putea vizita pavilionul Italiei, respirând puţin din creativitatea şi capacitatea de a inova, din bogăţia culturală şi artistică ce  caracterizează „italienii” şi „italianitatea”.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu sprijinul Ambasadei Italiei din Bucureşti, al Agenţiei Italiene pentur Comerţ Exterior şi al Institutului Italian de Cultură din Bucureşti.