Salvamontul laudă comportamentul a două fetiţe salvate după ce s-au pierdut în pădure: „Şi-au păstrat cumpătul şi au anunţat când au simţit că sunt probleme”

Două fetiţe de 9, respectiv 11 ani, care s-au rătăcit sâmbătă seară prin pădure, în Voineasa, după ce au părăsit zona amenajată a pârtiei de schi Transalpina, au fost găsite de salvamontişti.

22 ian. 2023, 12:55
Salvamontul laudă comportamentul a două fetiţe salvate după ce s-au pierdut în pădure: „Şi-au păstrat cumpătul şi au anunţat când au simţit că sunt probleme”

Sâmbătă, 21 ianuarie, salvamontiștii din Voineasa, județul Vâlcea, au salvat două fetițe de 9 și 11 ani, venite la schi. Copilele au fost găsite la aproximativ doi kilometri depărtare de pârtii, după o operațiune de salvare care a durat trei ore.

„Acțiune în derulare a salvamontiștilor din cadrul Serviciului Salvamont Voineasa  – Vâlcea pentru căutarea a doi minori rătăciți prin pădure, după ce au părăsit zona amenajată a pârtiei de schi Transalpina. Se speră ca identificarea locației celor doi copii să fie făcută cât mai repede întrucât s-a lăsat întunericul și temperaturile încep să scadă foarte mult”, au anunțat pe pagina de socializare reprezentanții Dispeceratului Național Salvamont.

Salvamontiștii atrăgeau atenția asupra pericolelor pe care le puneau atât stratul gros de zăpadă, cât și temperaturile scăzute și lăsarea întunericului: „Zona este deosebit de accidentată,  zăpada este foarte mare, foarte mulți copaci doborâți de vânt, elemente pe care le analizează și de care vor ține cont salvamontiștii în alegerea căii de întoarcere astfel încât acțiunea să se desfășoare în deplină siguranță”.

Citeşte şi: Florin Melciu, consilier general al Capitalei, cere demisia conducerii ASPA după tragedia de la Lacul Morii

Șeful Salvamont Voineasa, Marcel Andreescu, cel care le-a și găsit în final pe copilele de 9 și respectiv 12 ani, a declarat pentru Adevărul că operațiunea de salvare a minorelor a durat mai bine de trei ore.

„Salvamontiștii au ajuns la cei doi copii – două fete  sunt în regulă și nu au probleme medicale”, a anunțat și Dispeceratul Salvamont.

Copilele au plecat de pe pârtiile de la Transalpina Ski prin pădure și au deviat de la traseul stabilit.

Fetitele salvate

„Acum le predăm pe fetițe părinților. Părinții au sunat undeva în jurul orei 16:00, ca să anunțe că acestea au plecat de pe pârtie, s-au abătut prin pădure și nu au mai ajuns la bază. Nu sunt surori. Am plecat imediat în căutarea lor cu trei echipe de câte două persoane, cu snow-mobile, cu schi de tură, pentru că zona este foarte accidentată. S-au gândit că pot merge paralel cu pârtia, dar s-au abătut atât de mult de pârtii, în cu totul altă direcție, că le-am găsit la aproximativ 1,5  – 2 km depărtare”, a mai declarat Marcel Andreescu, șeful Salvamont Voineasa.

Citeşte şi: Veşti bune pentru românii care merg pe Valea Prahovei. Segmentul de cale ferată va fi modernizat. Cât va face trenul de la Bucureşti la Braşov