Salvatori şi oficialităţi din Horea, audiaţi de Parchetul Militar în dosarul accidentului aviatic din Apuseni

Reprezentanţi ai Primăriei şi mai mulţi localnici din Horea, care au fost implicaţi în acţiunea de căutare a victimelor accidentului aviatic din 20 ianuarie, sunt audiaţi, miercuri, la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cîmpeni de către procurorii militari.

26 feb. 2014, 13:39
Salvatori şi oficialităţi din Horea, audiaţi de Parchetul Militar în dosarul accidentului aviatic din Apuseni

O parte dintre sătenii din Horea au dat declaraţii şi la sfârşitul lunii ianuarie în faţa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curţii de Apel din Alba Iulia, potrivit Agerpres.

CITEŞTE ŞI: Ce a cauzat ACCIDENTUL AVIATIC din APUSENI. Vezi CONCLUZIILE raportului

Dosarul privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni a fost declinat în 4 februarie de către Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, care a dispus, în urmă cu două săptămâni, începerea urmăririi penale cu privire la comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Până la preluarea dosarului de către Parchetul Militar, procurorii din Alba Iulia au audiat în acest caz în jur de 30 de persoane, printre care copilotul şi medicii răniţi în accident, personal SMURD, jandarmi, personal silvic, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, localnici din Horea.

Printre aceştia din urmă s-au aflat şi primii trei săteni ajunşi la locul accidentului, Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu şi Gheorghe Trif, şi secretarul comunei Horea, fostul deputat democrat-liberal Corneliu Olar, care au fost chemaţi la audieri şi miercuri.

Potrivit lui Olar, au fost citaţi la audieri şi primarul Marin Nicola şi viceprimarul Ioan Trif, precum şi pădurarii din comună.

Fostul deputat a menţionat că a fost întrebat dacă îşi menţine declaraţia dată anterior. De asemenea, procurorul militar a fost interesat de modul în care au acţionat autorităţile locale în seara accidentului, a mai spus Olar.

Două persoane, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, au decedat şi cinci au fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la 1.600 de metri altitudine. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Epava avionului şi victimele au fost descoperite pe raza judeţului Cluj de către trei săteni din Horea, o comună din judeţul Alba.