SAMBATA MORTILOR: Cum să prepari cea mai bună colivă de MOŞII DE TOAMNĂ 2018

Sâmbătă, 3 noiembrie, credincioșii prăznuiesc Moșii de Toamnă în Sâmbăta Morților, sărbătoare ce are loc în fiecare an în prima sâmbătă din luna noiembrie. Credicioșii țin Moșii de Toamnă, ăn amintirea celor pierduți, iar bisericile oficiază ample liturghii. Coliva este preparatul cel mai important, motiv pentru care este nelipsit de la ceremonial. Iată cum prepari coliva pentru Moșii de Iarnă și Sâmbăta Morților. 

02 nov. 2018, 06:59

Moșii de Toamnă 2018. Atunci când sunt Moșii de Toamnă, se țin pomeni și liturghii pentru sufletul celor adormiți. Coliva, vinul, lumânările și tămâia sunt elemente primordiale prin care credincioșii îi pomenesc în rugăciune pe cei morți. 

Coliva semnifică trupul celui adormit, este expresia materială a credinței noastre în înviere, pentru că este preparată din boabe de grâu, iar Mântuitorul Iisus s-a folosit de parabola bobului de grâu, prevestind Învierea Sa. Vinul, după câte se știe, reprezintă sângele Mântuitorului, iar lumânările, lumina credinței. 

Moșii de Toamnă. Cum prepari cea mai bună rețetă de colivă

 Coliva este un preparat vechi de când lumea, nelipsit în manifestările mortuare precreștine. Prezentă îndeosebi la evenimentele nefericite din viața oamenilor, rămâne, totuși, un desert delicios. Ca să te pregătești cum se cuvine de Sâmbăta Morților, îți prezentăm o rețetă de colivă, ca a măicuțelor de la mănăstire. 

 

Moșii de Toamnă. Ingrediente colivă 

  • 1 kg arpacaș
  • 1,5 kg miez de nucă
  • 250 g zahăr
  • Coaja rasă de la 2 lămâi
  • Coaja rasă de la 1 portocală
  • 2 lingurițe de scorțișoară
  • 3 linguri esență de rom

Pentru ornat: bomboane, cacao, zahăr pudră, miere etc. 

MOSII DE IARNA. Cea mai simplă şi RAPIDĂ reţetă de COLIVĂ:

Ingrediente:

1 kg grâu/arpacaş
500 g zahăr
500 g nucă
esenţă de rom
coajă rasă de lămâie

Pentru ornat:

pesmet de biscuiţi
zahăr pudră/fulgi de cocos
cacao/ciocolată

Mod de preparare:

1. Se alege grâul de neghină, iar apoi se spală în nouă ape. Când este curat, se pune în oală şi peste el se pune apă, până când aceasta este două degete deasupra grâului.

2. Se pune la fiert la foc mic cu un praf de sare (potenţează gustul dulce) şi se amestecă din când în când, să nu se lipească. După aproximativ o oră şi jumătate, când apa scade şi devine vâscoasă, se opreşte o ceaşcă din lichid şi se ia de pe foc. Acoperit cu un prosop, se lasă deoparte pentru aproximativ o oră, o oră şi jumătate, pentru ca grâul să se umfle.

3. Nuca se mărunţeşte cu cuţitul sau se toacă la maşină sau la robot. După acest timp, zahărul se pune într-un ibric şi se amestecă cu mucilagiul oprit în ceaşcă şi se topeşte tot zahărul.

MOSII DE IARNA: Ce păţesc femeile în această sâmbătă dacă lucrează

4. Oala cu grâu se pune din nou pe foc, iar siropul obţinut prin topirea zahărului se toarnă deasupra. Se lasă pe foc până începe din nou să fiarbă, amestecând continuu, astfel încât grâul să nu se lipească. După încorporarea zahărului, oala se ia de pe foc şi, acoperită cu un prosop, se scoate la rece, pe balcon sau pe geam. Dacă vreţi să se răcească şi mai repede, puteţi deşerta grâul într-un recipient cu diametru mai mare.

5. Nuca mărunţită poate fi presărată deasupra grâului fiert pentru ca acesta să nu prindă crustă, iar totul se lasă la rece.Â

6. Sâmbătă dimineaţa, totul se amestecă, se adaugă coaja de lămâie rasă şi esenţa de rom, după gust, se deşartă în castroane şi se ornează coliva. Este de preferat ca acest lucru să se facă înainte de a merge cu coliva la biserică pentru ca ornamentele să nu se topească peste noapte.

Peste grâul aşezat în recipiente se presară mai întâi pesmet de biscuiţi, iar apoi zahăr pudră sau fulgi de cocos. Se ornează fie cu cacao, fie cu bombonele, fie cu jumătăţi de miez de nucă, fie cu tablete de ciocolată, obiceiul fiind ca deasupra să fie formată o cruce.