SĂNĂTATEA TA: Beneficiile surprinzătoare ale SEMINŢELOR de SUSAN

Semințele de susan sunt unice ca structură chimică. Ele sunt pline de nutrienți, minerale, antioxidanți și vitamine, ceea ce le conferă un gust excelent: sunt delicioase, aromate și crocante.

26 nov. 2014, 11:04
SĂNĂTATEA TA: Beneficiile surprinzătoare ale SEMINŢELOR de SUSAN

Semințele de susan au în compoziție: 5% apă, 50% grăsimi, 25% carbohidrați, 20 % de proteine și aminoacizi esențiali (conțin cu 50% mai multe proteine decât carnea) și datorită proteinelor de calitate conținute și a aminoacizilor, sunt recomandate copiilor aflați în creștere. Sunt foarte bogate în calciu, iar laptele de susan înlocuiește cu succes laptele animal, potrivit doctorulzilei.ro.

Semințele de susan sunt și niște surse incredibile de minerale esențiale: fier, calciu, magneziu, zinc, seleniu, cupru, potasiu și fosfor. Conținutul în vitamine: complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, cu excepția vitaminei B12 și a acidului folic), vitamina A, vitamina C și vitamina E. În plus, ele conțin două substanțe unice ce aparțin unui grup special de fibre denumite lignani care contribuie, în mare măsură, la abilitățile curative ale seminţelor de susan.

Acidul oleic din semințele de susan ajută la înlăturarea colesterolul rău din corp și curăță sângele și a acidului linoleic (omega 3), doi compuși cu proprietăți de protecție a inimii și a sistemului vascular. Deci, au un conținut scăzut de colesterol și sodiu.

Citeşte şi Beneficiile uimitoare ale uleiului de susan pentru părul tau

De bază sunt semințele albe (până la galben), negre și roșiatice (de fapt de la roşu la albastru, violet) în funcție de conținutul nutritiv.

Susanul alb este utilizat pentru tratamentul lipsei de calciu, fiind bogat în calciu și magneziu (foarte folositor copiilor și femeilor la menopauză), dar și în lecitină (foarte util pentru vârsta a treia în special pentru pierderea memoriei).

Susanul roșu este utilizat pentru deficiența de fier (anemii).

Susanul negru este mai bogat în nutrienți decât celelalte fiind sursa celui mai bun ulei pentru scopuri vindecătoare. Este dulce și cu aroma de nucă. El 60% grăsimi folositoare sănătății alături de lecitină, calciu, vitamina E, și este o sursă eficientă de calciu, de cantități mari de proteine, fier și magneziu.

EFECTE CURATIVE ale seminţelor de susan

  • Semințele de susan pot preveni osteoporoza datorită calciului conținut.
  • Sunt laxative.
  • Efect detoxifiant pentru ficat și rinichi.
  • Semințele de susan întăresc sistemul imunitar, mai ales în cazurile de oboseală cronică și convalescență.
  • Cresc fertilitatea și sunt afrodiziace.
  • Arsurile se tratează cu un terci din semințe de susan râșnite și apă. Uleiul de semințe de susan calmează arsurile în urma expunerii excesive la soare.
  • Semințele oferă un aport energetic însemnat în afecțiunile de nutriție.
  • Uleiul de susan are proprietăți emoliente care ajută la păstrarea pielii fine.
  • Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale semințelor de susan se referă la efectul antiinflamator și antioxidant pe care acestea îl au asupra organismului. Semințele scad efectul radioterapiei și neutralizează radicalii liberi: previn și sunt adjuvante în artrită, astm, migrene, dureri asociate ciclului menstrual și în scleroza multiplă.
  • Sunt antitumorale: specialiștii susțin că substanțele din semințele de susan inhibă dezvoltarea celulelor canceroase în melanomul malign precum și în cazul cancerului de colon.

Citeşte şi Cinci SEMINŢE cu puteri vindecătoare