SANCŢIUNI în dosarul japonezei: Procurori cercetaţi de CSM, poliţişti anchetaţi disciplinar

Doi procurori care au instrumentat dosarul japonezei ucise vor fi cercetaţi de CSM, iar mai mulţi agenţi vor fi anchetaţi disciplinar. Procurorii şi poliţiştii sunt acuzaţi că l-au lăsat liber pe criminalul studentei, deşi acesta săvârşise numeroase infracţiuni grave înainte, informează România TV. De asemenea, prim-procurorul de la Parchetul Buftea a fost înlocuit din funcţie pentru că şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile.

RomaniaTV.net
07 sept. 2012, 10:34
SANCŢIUNI în dosarul japonezei: Procurori cercetaţi de CSM, poliţişti anchetaţi disciplinar

Procurorul general al României Codruţa Kovesi a decis, vineri, sesizarea Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului de Interne, dar şi conducerea INML pentru întârzierea expertizelor. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, în urma rezultatelor controlului dispus în cazul studentei janopene ucise, Procurorul General a dispus sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii – Inspecţia judiciară, pentru măsuri disciplinare faţă de procurorul Wilhelm Emanuel Dunca de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea şi procurorul Puntaru Dănuţ de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov.

„Deşi în cauză s-au făcut cercetări cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de omor şi s-a solicitat efectuarea a două constatări tehnico-ştiinţifice, se observă că procurorul nu a început urmărirea penală în cauză, cel puţin „in rem”, până la descoperirea făptuitorului şi nu a participat la cercetarea la faţa locului deşi existau indicii clare de săvârşire a unui omor”, se arată în comunicat.

De asemenea, Ministerul Public a sesizat Ministerul Administraţiei şi Internelor „pentru a dispune măsuri disciplinare faţă de lucrătorii de poliţie care au instrumentat cauzele, având în vedere gravele deficienţe constatate în administrarea şi valorificarea probelor specifice infracţiunilor contra vieţii( viol tâlhărie, omor)”.

„Întrucât, verificările au relevat că, probele recoltate de la victima violului nu au fost valorificate genetic de către organele de poliţie, că s-au constatat deficienţe în evaluarea probelor administrate (declaraţii suspect, martori, verificarea alibiurilor suspectului), că au desfăşurat o cercetare la faţa locului într-un caz de omor, în lipsa procurorului, dar şi un mod superficial în care au fost cercetate sesizările făcute de una din victime în anul 2010,declanşarea procedurii disciplinare se impune a fi dispusă de către Ministerul Administraţiei şi Internelor.

În toate cazurile analizate, a reieşit un „modus operandi” al inculpatului Vlad Nicolae care ar fi putut fi observat de organele de urmărire penală dacă s-ar fi făcut o analiză a faptelor de violenţă gravă comise în judeţul Ilfov (dintre cele şapte dosare, cinci au fost instrumentate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov)”, se precizează în comunicat.

Totodată a fost sesizată conducerea  Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” deoarece s-a constatat că „nu sunt efectuate expertizele până nu sunt plătite anticipat costurile„: „Sub acest aspect, chiar dacă nu sunt plătite în avans, expertizele trebuie efectuate, pentru a putea fi ridicate imediat şi fără a se mai pierde timp preţios în anchetarea cazurilor de omor, viol şi tâlhării. Aşadar, plata costului expertizei nu ar trebui să condiţioneze efectuarea ei, pentru a se asigura celeritatea cu care trebuie să se efectueze cercetarea într-o cauză penală, în caz contrar fiind pusă în pericol viaţa şi integritatea corporală a multor persoane.”

În plus, prim-procurorul de la Parchetul Buftea, Cătălin Paraschiv, a fost înlocuit din funcţie pentru că şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile şi nu a înregistrat plângerile făcute pe numele criminalului japonezei, Vlad Nicolae.