Sancțiuni mai dure pentru furnizorii și distribuitorii de pneuri / La ce trebuie să fie atenți șoferii din România

Ministerul Economiei și Registrul Auto Român (RAR) au stabilit noi sancțiuni pentru distribuitorii de pneuri. Amenzile pot pleca de la 1.000 și pot ajunge la 10.000 de lei. 

22 nov. 2022, 17:04
Sancțiuni mai dure pentru furnizorii și distribuitorii de pneuri / La ce trebuie să fie atenți șoferii din România

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Economiei și Registrul Auto Român au anunțat noi prevederi pentru furnizorii de pneuri. Astfel, au fost stabilite noi reguli cu privire la etichetarea anvelopelor, în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil.

De asemenea, furnizorii de servicii de stocare trebuie să se asigure că furnizorii care vând pneuri pe site-urile lor afişează eticheta şi fişa cu informaţii.

„Este sezonul în care şoferii, dar şi operatorii economici de transport sau care includ în activitatea lor operaţiuni de transport, îşi pregătesc autoturismele pentru sezonul de iarnă, astfel, Ministerul Economiei împreună cu Registrul Auto Român se asigură că utilizatorii finali fac o alegere în cunoştinţă de cauză atunci când achiziţionează anvelope.

Această Hotărâre de Guvern are ca scop creşterea siguranţei, a protecţiei sănătăţii, a eficienţei economice şi de mediu în transportul rutier prin promovarea unor anvelope sigure, eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil şi cu niveluri de zgomot reduse. Totodată, prin aprobarea acestui act normativ, România îşi armonizează legislaţia cu Regulamentele UE în vigoare”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Astfel, se stabilesc astfel noi reguli privind etichetarea anvelopelor introduse pe piaţă în ceea ce priveşte eficienţa consumului de combustibil.

 

Cine va avea de suferit în urma deciziilor de la Ministerul Economiei

 

Cei vizați de sancțiuni sunt:

  • furnizori de pneuri,
  • distribuitori de pneuri,
  • furnizori de vehicule şi distribuitori de vehicule,
  • furnizori de servicii de stocare.

În funcţie de gravitatea contravenţiei amenzile pot varia de la valori între 1.000 lei şi 10.000 lei, amenda minimă, la valori între 10.000 lei şi 40.000 lei, amenda maximă.