Sancțiuni mai dure pentru parlamentarii care fac scandal în Parlament. Diana Șoșoacă amenință: „Vreau să vă spun un singur lucru!”

Un nou regulemant va sancționa și mai dur parlamentarii care au o conduită nepotrivită la locul de muncă, precum Diana Șoșoacă. Inițiativa a luat naștere după cel mai recent scandal creat de senatoare. 

27 iun. 2023, 15:20
Sancțiuni mai dure pentru parlamentarii care fac scandal în Parlament. Diana Șoșoacă amenință: „Vreau să vă spun un singur lucru!”

Plenul Parlamentului a votat marţi, 27 iunie, cu 264 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 61 de abţineri, modificarea Regulamentului pentru sancţionarea aleşilor care fac scandal la şedinţele comune ale celor două Camere.

Senatoarea neafiliată Diana Şoşoacă, șefa SOS România, a protestat față de această măsură. Ea a declarat în cadrul dezbaterilor că este o lege „anti-Şoşoacă”, du dedicație și că nu va putea fi oprită.

De asemenea, senatoarea a precizat că preşedintele de şedinţă va fi sancţionat pentru abuzurile fizice şi psihice la adresa sa.

„Vreau să vă spun un singur lucru, pe mine nu mă opreşte decât Dumnezeu, iar voi veţi fi opriţi de poporul român pe care l-aţi îngenuncheat!”, a amenințat Şoşoacă.

„Abia aştept să fiţi sanctionat pentru toate abuzurile fizice şi verbale pe care le-am suferit!”, a mai declarat Diana Şoşoacă, referitor la şedinţa de plen de luni.

La rândul său, Alfred Simonis, preşedintele de şedinţă de la PSD, i-a transmis: „Era să mă mâncaţi, doamnă, ce violenţă contra dvs?”, referitor la şedinţa din urmă cu o zi, când Șoșoacă a folosit un fluier pentru a bruia dezbaterile pe marginea proiectului privind eliminarea pensiilor parlamentarilor.

George Simion, liderul AUR, a intervenit și el.

„Felul în care doriţi să puneţi pumnul în gură opoziţiei parlamentare este abject”, a comentat şi liderul AUR George Simion în plenul reunit.

„Vreţi să opriţi live-urile, pancardele, bannerele discreţionar. Dacă dvs. consideraţi că o să ne opriţi, că o să puteţi opri valul, pe care am înţeles că nu-l mai puteţi opri decât prin măsuri nedemocratice, vă înşelaţi”, a afirmat liderul AUR.

Ce prevede, de fapt, modificarea regulamentului de la Parlament

Propunerea legislativă propune introducerea a trei noi alineate la articolul 40 care prevăd:

„(3) Cardul de vot electronic care permite deputatului sau senatorului accesul la mijloacele electronice de vot este personal. Utilizarea acestuia de către o altă persoană este interzisă.

(4) Este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a şedinţei comune a birourilor permanente sau a şedinţei comune a comisiilor, prin alte mijloace decât prin mijloace electronice aflate în dotarea Secretariatului General al Camerei Deputaţilor sau al Senatului ori prin mijloace electornice utilizate de mass-media acreditate de Camera Deputaţilor ori, după caz, de către Senat. Prin excepţie de la teza anterioară, deputaţii sau senatorii pot transmite sau înregistra şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi şedinţa comună a comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai cărui membri sunt sau, în cazul celor neafiliaţi, în perimetrul alocat acestora.

(5) În sala de şedinţe a plenului celor două Camere sau sălile în care se desfăşoară şedinţele comune ale celor două birouri permanente ori şedinţele comune ale comisiilor sunt interzise:

a) participarea la desfăşurarea unui banner;

b) utilizarea violenţei fizice împotriva unui deputat senator sau alt demnitar;

c) utilizarea violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unul deputat, senator sau alt demnitar.

Este modificat şi articolul 41 prin această iniţiativă legislativă dup cum urmează: „Preşedintele cheamă la ordine deputaţii şi senatorii care tulbură dezbaterile sau creează agitaţie. El poate întrerupe şedinţa când tulburarea persistă şi poate să dispună evacularea din sală a persoanelor care împiedică în orice mod desfăşurarea normală a lucrărilor şedinţei comune, inclusiv pentru încălcarea interdicţiilor prevăzute la art. 40 alin. (3)-(5).”

Printre sancţiunile prevăzute se numără diminuarea indemnizaţiei până la 50% timp de 6 luni

Încălcarea noilor interdicţii prevăzute de către proiectul de lege constituie abatere disciplinară şi va fi sancţionată cu următoarele lucruri:

„a) diminuarea indemnizaţiei cu până la 50% pe o durată de maximum 6 luni, pentru exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot electronic a altui deputat sau senator, pentru participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe a plenului celor două Camere sau în sălile în care se desfăşoară şedinţele comune ale comisiilor, pentru înregistrarea transmiterea în direct a şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a şedinţei comune a celor două birouri permanente sau a şedinţei comune a comisiilor, cu excepţia prevăzută la art. 40 alin. (4), teza a II-a, pentru violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective sau calomnie la adresa unui alt deputat, alt senator sau alt demnitar;

b) reducerea duratei luării de cuvânt la maximum 10 secunde pe intervenţia pentru o perioadă de până la 3 luni în cadrul şedinţelor comune ale celor două Camere, începând cu ziua aplicării sancţiunii disciplinare pentru utilizarea violenţei verbale, constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt deputat, alt senator sau alt demnitar;

c) retragerea şi punerea la dispoziţia secretarului general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului pentru o perioadă de până la 6 luni a personalului angajat şi a autoturismelor repartizate grupului parlamentar care prin acţiunile sale pune în pericol buna funcţionare şi siguranţa autorităţii publice, a demnitarilor sau angajaţilor acesteia în incinta Camerei Deputaţilor şi Senatului, începând cu data constatării afectării bunei funcţionări a activităţii Camerei.

Abaterile caree implică aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (2) se comnstată de către comisia problemelor de disciplină la nivelul Camerei al cărui membru este parlamentarul a cărui sancţionare se propune, la sesizarea preşedintelui de şedinţă, a unui grup parlamentar ori a unui deputat sau senatori. Sesizarea se adresează preşedintelui Camerei respective în termen de cel mult 30 de zile de la data săvârşirii faptei”.