„Sângele de aur”, cea mai rară grupă sanguină. Doar 43 de persoane o au

"Sângele de aur", cea mai rară grupă sanguină. Specialiştii au descoperit că nu toţi oamenii au câte o grupă de sânge din cele patru. Există şi una extrem de rară, care a fost descoperită prima oară în Australia, în 1961 şi o au doar 43 de persoane.

12 dec. 2021, 09:02
„Sângele de aur”, cea mai rară grupă sanguină. Doar 43 de persoane o au
"Sângele de aur", cea mai rară grupă sanguină

„Sângele de aur”, cea mai rară grupă sanguină. Prima persoană la care s-a descoperit această grupă sanguină rară este o femeie din Australia. Până în 2010 au fost descoperite 43 de persoane din întreaga lume care o au.

Este o grupă sanguină extrem de rară, ea având Rh-ul nul. După multe analize de laborator, specialiștii au descoperit că „sângele de aur” este compatibil cu orice grupă care are particularități deosebite ale Rh-ului negativ. Acest lucru nu poate fi decât îmbucurător, deoarece are un potențial uriaș de a salva vieți. Cercetătorii caută donatori cu „sânge de aur”, însă ei sunt extrem de rari.

Citeşte şi: Persoanele care au o anumită grupă de sânge au o protecție mai mare la infecția de COVID-19

„Sângele de aur”, cea mai rară grupă sanguină

În 1961, atunci când a fost descoperit pentru prima dată „sângele de aur”, medicii nu i-au dat prea mari șanse. Aceștia considerau că embrionii cu acest tip de sânge au șanse minime să supraviețuiască, cu atât mai puțin să ajungă și la maternitate, arată bigthink.com, citat de Evz.ro.

Cele 43 de persoane care au grupa de sânge extrem de rară se află în diverse colțuri ale lumii, în Brazilia, China, Japonia, Statele Unite, Irlanda. În cazul în care unul dintre ei ar avea nevoie de o transfuzie de sânge urgentă, viața sa ar putea fi pusă în pericol din cauza birocrației.

Transportarea de sânge dintr-o țară în alta este extrem de dificilă, însă medicii au găsit o metodă prin care să poată face rezerve. Fiecare persoană care are „sânge de aur” poate merge să doneze sânge pentru propria nevoie, dacă va fi cazul vreodată.

Celulele roșii sunt cele care creează aceste diferențe de sânge. Ele sunt numite hemoglobină și se ocupă de transportul de oxigen și eliminarea dioxidului de carbon din organism. Aceste celule au niște proteine numite antigene, iar prezența sau absența anumitor antigene determină tipul de sânge.