Sanitas: Susţinem acţiunile de protest ale Colegiului Medicilor din România

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat joi că acţiunile anunţate de Colegiul Medicilor din România au susţinerea organizaţiei sindicale, el precizând că acestea nu sunt împotriva Ministerului Sănătăţii, ci a celui de Finanţe şi a Guvernului.

20 iun. 2013, 11:19
Sanitas: Susţinem acţiunile de protest ale Colegiului Medicilor din România

„Federaţia Sanitas susţine acţiunile de protest. Trebuie să se înţeleagă că nu este o acţiune împotriva Ministerului Sănătăţii. Colegiul Medicilor şi Sanitas au o relaţie corectă cu Ministerul Sănătăţii. Propunerea de alianţă are legătură cu sistemul sanitar şi cu finanţarea, care este apanajul Ministerului de Finanţe şi al Guvernului. În următoarele două săptămâni, vom lua o decizie privind calendarul de acţiuni şi revendicările comune”, a declarat Marius Sepi, potrivit Mediafax.

Medicii, dar şi restul personalului din sistemul sanitar, ameninţă din iulie cu proteste, greve şi chiar demisii, din cauza salariilor mici, a condiţiilor de lucru şi a modului în care sunt trataţi angajaţii din Sănătate în România, potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae.

Anunţul privind protestele personalului medico-sanitar a fost făcut, joi, de preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, care a spus că vorbeşte în numele tuturor organizaţiilor profesionale din sistem.

Medicii reclamă, în primul rând, salariile mici – echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident şi, respectiv, 500 de euro în cazul unui specialist.

Personalul din Sănătate se plânge şi de condiţiile de lucru, dar şi de modul în care este tratat de către autorităţi şi chiar de către unii pacienţi.

„Este o adevărată prigoană a cadrelor medicale, de aceea trebuie să luptăm pentru recăpătarea respectului cadrelor medico-sanitare. Mesajul comun este unul foarte clar: ne-a ajuns cuţitul la os, nu mai suportăm să fim umiliţi, batjocoriţi, nu mai suportăm să se încalce demnitatea noastră. Vrem tratament normal, nu preferenţial”, a explicat Vasile Astărăstoae.

Tot Astărăstoae a avertizat că banii spitalelor s-ar putea termina în august, iar din toamnă acestea riscă să nu mai aibă fonduri pentru a funcţiona.

„Lunile de vară nu vor fi de vacanţă”, a subliniat Astărăstoae, potrivit căruia calendarul protestelor va include marşuri, greve şi chiar demisii în bloc, dacă nu sunt rezolvate problemele.