SÂNZIENE 2020. Ce este bine să faci în NOAPTEA de SÂNZIENE, noaptea în care se deschid cerurile

SÂNZIENE 2020. Pe 24 iunie, credincioşii prăznuiesc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare care poartă numele de Sânziene în Ardeal şi Drăgaică în Muntenia şi Oltenia. Sânzienele sunt zâne tinere şi frumoase, blânde şi vesele, despre care se crede că îi ajută pe oameni să se vindece, să aibă parte de belşug sau să-şi găsească perechea. Potrivit superstitii.ro, în noaptea de Sânziene se petrec lucruri magice, fiind noapte în care se deschid cerurile.
Romania TV
23 iun. 2020, 19:11
SÂNZIENE 2020. Ce este bine să faci în NOAPTEA de SÂNZIENE, noaptea în care se deschid cerurile

Noaptea Sânzienelor este una magică, când lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană şi pentru aceasta se fac practici de pomenire a morţilor numite Moşii de Sânziene, când se deretică mormintele, se pun flori, se aprind lumânări şi se dă de pomană la cimitir. Pentru a alunga spiritele rele, oamenii aprind focuri, peste care aruncă substanţe puternic mirositoare, apoi se buciumă şi se strigă în jurul lor.

Irina Nicolau scria în ”Ghidul sărbătorilor românești” că ”în noaptea dinspre sărbătoarea lor, Sânzienele sunt foarte generoase: dau noroc pentru holde, pentru sănătate. Devin rele numai dacă le supără oamenii”.

SÂNZIENE 2020. În noaptea de Sânziene au loc ritualuri benefice pentru oamenii care cinstesc sărbătoarea

Se spune că, în noaptea de Sânziene, aceste creaturi magice dansează, plutesc pe Pământ şi fac tot felul de ritualuri benefice pentru oamenii care le cinstesc. Sărbătoarea Sânzienelor ţine o noapte şi-o zi şi începe la asfinţitul zilei de 23 iunie, când fetele şi feciorii culeg flori de sânziene şi fac din ele coroniţe înmiresmate; pentru fete şi femei, coroniţa are forma rotundă care prefigurează Soarele, Sânzienele fiind, de fapt, sărbătoarea Soarelui.

Pentru bărbaţi şi flăcăi, coroniţele sunt în formă de cruce. Chiar şi bătrânii îşi fac astfel de cununi. Odată culese florile, alaiurile de fete şi feciori se întorc în sat, unde, unii dintre ei încing hore, în timp ce alţii confecţionează cununi. Când sunt gata, începe Dansul Sânzienelor, în care sătenii, flăcăi şi fete, împodobesc stâlpii porţilor, ferestrele caselor, chiar cimitirele, existând credinţa că ele apără oamenii şi odihnesc morţii.

Citeşte şi Ce trebuie să faci ca să-ţi meargă bine în DRAGOSTE şi de ce nu trebuie să te îmbăiezi pe 24 iunie

Apoi, cu chiuituri, strigături şi multă voie bună, fiecare aruncă pe case coroniţa sa, punându-şi o dorinţă sau o întrebare: fetele, bineînţeles despre feciori, femeile despre gospodărie, flăcăii despre fete, bărbaţii despre recolte, iar bătrânii despre sănătate şi viaţă. Dacă această cunună rămâne pe acoperiş, dorinţa se împlineşte; în cazul în care alunecă şi cade, dorinţa nu se va împlini. Tinerele mai au, însă, o şansă. Pot arunca această coroniţă de mai multe ori, până când aceasta nu mai alunecă de pe acoperiş. Ele trebuie să numere de câte ori o aruncă, iar numărul de încercări reprezintă, de fapt, numărul de ani până când aceasta se va mărita.

SÂNZIENE 2020. Flori sub pernă pentru aflarea ursitului

Legenda spune că, în noaptea de Sânziene, tinerele necăsătorite care îşi pun flori de sânziene sub pernă îşi pot visa ursitul. În ziua următoare, ele trebuie să meargă la un magician, la un tîmăduitor, la o bătrână care ştie să dezlege visele, pentru a înţelege ce a vrut să le transmită respectivul vis.

SÂNZIENE 2020. Noaptea focurilor magice

Pentru a se asigura ca Sanzienele nu se transforma in iele, romanii le cinstesc cum se cuvine. Astfel, in noaptea de Sanziene se aprind focurile si se arunca diferite arome pentru a inmiresma vazduhul. Feciorii trebuie sa-si aprinda fiecare cate o torta pe care s-o agite, fiind numite “faclii de Sanziene”.

În noaptea de Sânziene, alaiurile de fete şi flăcăi pornesc spre dealuri, pe câmpii, în liziera pădurii sau pe malul râurilor. Începe „noaptea focurilor” şi a „făcliei de Sânziene”. Flăcăii poartă torţe, şi aprind focuri, fiind un fel de concurs între sate în care se întrec: ce sat are focul cel mai viu, are cei mai mulţi flăcăi care se întrec în rotirea făcliilor, cine e meşter mai priceput să scoată mai multe scântei. Se sare peste foc, apoi se scalda-n rău perechi-perechi fiindcă e sărbătoarea dragostei. Nevestele tinere se scaldă-n roua sânzienelor pentru a rămâne însărcinate şi pentru ca aceştia să fie frumoşi şi sănătoşi. 

Roua din dimineaţa Sânzienelor este implicată şi într-un alt ritual. Bătrânii spun că, în dimineața de după Noaptea de Sânziene, dacă te stropești pe trup cu rouă, vei deveni frumos și suplu, iar dacă te vei spăla pe față cu rouă, vei deveni chipeș și mândru.

SÂNZIENE 2020. În această noapte, se culeg plantele de leac

Noaptea de Sânziene este un moment de care se leagă o serie de superstiții. Cea mai importată superstiție spune că oamenii nu au voie să facă baie în această zi și asta pentru că vor alunga puterile magice ale Sânzienelor.

Legendele spun că dacă plouă în noaptea de Sânziene sau imediat după, acesta este un semn rău care prevestește o perioadă bogată în precipitații, mai exact 40 de zile de ploi.

Tot în noaptea de Sânziene este bine să fie culese plantele folosite pentru tratarea diverselor afecțiuni, crezându-se că acum ele au un efect terapeutic și mai mare. Cea mai cunoscută plantă care se culege în această noapte este verbina.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Greșeala uriașă pe care o fac sute de mii de șoferi din România. Se pun avariile când dai cu spatele? Acestea sunt normele stabilite de noul Cod Rutier 2025
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Divorțul cu bătăi de cap din România – ce faci dacă unul dintre parteneri nu vrea să se despartă
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, biciuit de Meghan. Regele Charles știe tot
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Arde AFI: anunț de ULTIMA ORĂ despre victime. Ce s-a întâmplat cu oamenii care se aflau în mall
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă