Sânziene 2021. Cerurile se deschid, iar dorinţele se împlinesc. Tradiţii şi superstiţii de Drăgaică 2021 pentru sănătate, bunăstare şi noroc. Ritual pentru rezolvarea neîmplinirilor

Anual, pe 24 iunie, prăznuim una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută şi sub denumirea populară de Sânziene sau Drăgaică.

23 iun. 2021, 15:31
Sânziene 2021. Cerurile se deschid, iar dorinţele se împlinesc. Tradiţii şi superstiţii de Drăgaică 2021 pentru sănătate, bunăstare şi noroc. Ritual pentru rezolvarea neîmplinirilor

Sânziene 2021. Acestei sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii care este bine să fie respectate de toţi cei care vor să aibă parte de sănătate, de bunăstare, de noroc. Sânzienele reprezintă momentul de cotitură al verii către iarnă, finalul muncilor agricole și pregătirea pentru recoltat.

Sânziene 2021. Cerurile se deschid, iar dorinţele devin realitate

Conform credinței populare, în noaptea de Sânziene cerurile se deschid, iar Sânzienele coboară şi execută celebrul dans al ielelor în locuri ferite de ochii lumii, potrivit traditii-supersitii.ro. Se spune că acest dans nu trebuie privit de nimeni. Cel care ghinionul să-l vadă se va îmbolnăvi și nu se va mai putea vindeca.

Potrivit legendelor, Sânzienelor sunt fiinţe foarte frumoase, asemănătoare zânelor, care trăiesc în păduri sau pe câmpii. În noaptea de Sânziene se prind în horă, cântă și dansează. Acestea conferă plantelor puteri tămăduitoare. Mai mult, Sânzienele apără culturile de grindină, aduc rod semănăturilor, ursesc fetele de măritat.

Totuși, dacă nu le respecți ziua, ele devin răzbunătoare, aducând asupra ta boală și neputință. De asemenea, pot stârni vârtejuri și vijelii, pot aduce grindină și pot lăsa plantele și florile fără leac și fără miros.

Citeste si Un semn divin a apărut pe cer în timpul înmormântării tânărului preot răpus de COVID la doar 34 de ani! Toți cei prezenți au rămas uimiți!

Drăgaica 2021. Ce este bine să faci în această zi ca să fii ferit de rele

Ilei de Drăgaică îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii care trebuie respectate fie pentru bunul mers al treburilor, fie pentru a atrage norocul și belșugul, dar și pentru aflarea ursitului.

În unele sate, fetele merg la cules de sânziene pentru a împleti coronițe pe care, ulterior, le aruncă peste casă. Dacă coronița rămâne agățată, e semn că fata se va mărita curând. Unele tinere păstrează câteva flori și pentru a le pune sub pernă, pentru a-şi visa ursitul peste noapte.

În alte zone ale țării, în ziua de Sânziene, se joacă Drăgaica. Două fete se costumează, una în costum bărbătesc, cu numele Drăgan, iar cealaltă în costum femeiesc, zisă Drăgaica. Acestea merg pe la case şi joacă precum căluşarii. Jocul constă în sărituri în formă de cruce și în îmbrățișări. Despre oamenii care primesc Drăgaica se zice că vor atrage norocul și vor alunga ghinionul, vor avea recolte bogate și spor la muncile câmpului.

Se spune astfel că dacă plouă în ziua de Sânziene e semn de belșug: se va face porumb, vin, o seamă de bucate.

De asemenea dacă cucul va înceta să cânte cu mult înainte de Sânziene e semn că vara va fi la început călduroasă, apoi secetoasă. Dacă însă cucul continuă să cânte și după Sânziene atunci va fi foamete, războaie și alte nenorociri.

Citeste si Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei critică preoţii antivaccinişti care compară vaccinul cu Sfânta Împărtăşanie: „M-am cutremurat. Nu există conflict real între credință și știință”

Sânziene 2021. Ritual pentru rezolvarea neîmplinirilor

În ziua de Sânziene, se împart mere, cireșe, castraveți verzi și pui de găină, ca semn de spor a ceea ce a putut face omul până în acest timp.

Un alt obicei specific acestei zile este scăldatul femeilor în apele curgătoare sau în roua dimineții. La răsărit, femeile se spală într-un râu, după care se rostogolesc în iarba plină de rouă, existând credinţa că, în acest fel, vor rămâne curate și sănătoase, se vor spăla de boli și de probleme. Orice neîmplinire ar avea se va rezolva, iar cele care își doresc copii au mari șanse să rămână însărcinate.