Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei critică preoţii antivaccinişti care compară vaccinul cu Sfânta Împărtăşanie: „M-am cutremurat. Nu există conflict real între credință și știință”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a lansat o critică la adresa preoţilor care compară vaccinul cu Sfânta Împărtăşanie, propagând mesajul că cine se împărtăşeşte nu riscă să contracteze virusul.

02 mai 2021, 19:51
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei critică preoţii antivaccinişti care compară vaccinul cu Sfânta Împărtăşanie: „M-am cutremurat. Nu există conflict real între credință și știință”

Vaccin Sfânta Împărtăşanie. Vasile Bănescu a declarat, într-o intervenţie la Digi24, că este complet greşit să compari un act medical, vaccinarea, cu ceva ce ţine de planul spiritual, Sfânta Împărtășanie.

Vaccin = Sfânta Împărtăşanie?

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei este de părere că acei clerici antivacciniști care au susținut că „vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie” au descurajat credincioşii să meargă să se vaccineze.

Citeste si Slujbă impresionată de Înviere, în centrul Braşovului. Sute de oameni au participat, respectând regulile de distanţare

Mă gândeam la un joc de cuvinte nefericit pe care îl fac unii declarați zgomotos antivacciniști din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie. Când am auzit asta m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul și sângele lui Hristos, cu un vaccin.

Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru că a-l compara pe Hristos cu un vaccin este ceva sacrileg. Este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le și trăgând concluzia, tu, ca înțelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice și că nu ai nevoie de nimic altceva”, a spus Bănescu.

Bănescu încurajează oamenii să se informeze de la medici atunci când este vorba despre sănătatea lor

Vasile Bănescu a subliniat importanţa informării oamenilor de la medici atunci când vine vorba de sănătatea lor. Totodată, acesta a precizat că nu există un conflict real între știință și credință.

Se confundă panurile cu un preț nefiresc și dureros. Mi se pare că un astfel de mesaj a demobilizat pe foarte mulți oameni credincioși, a fracturat un dialog firesc, fie el și mental, între oamenii credincioși și oamenii dintr-o sferă științifică. Acest conflict este fals. Nu există conflict real între credință și știință”, a adăugat el.

Citeste si Preotul Constantin Necula ne îndeamnă la mântuire prin sacrificiu: „Să învăţăm din jerfa Mântuitorului. Generaţia actuală stă cam prost cu sacrificiul. Până şi un elastic după ureche i se pare prea greu de purtat”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, care s-a infectat cu virusul SARS COV 2 între cele două doze de vaccin, spune că  drumul ieşirii din pandemie este vaccinarea în masă.

Eu știu că foarte mulți oameni credincioși s-au vaccinat. Suntem pe drumul ieșirii din pandemie și cred că până la urmă acești oameni sceptici vor înțelege că vaccinul nu-ți face rău și că trebuie să te sfătuiești cu medicul în privința profilului tău medical. E firesc să faci asta, așa am făcut și eu. Când optăm pentru un act care are legătură cu sănătatea noastră, optăm într-un mod responsabil, care presupune o informare. Nu poți să spui că ești un om responsabil dacă alegi să rămâi dezinformat”, a mai spus Bănescu la Digi24.