Sânziene 2021. Tradiţii şi obiceiuri. Când trebuie să pui busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul

Sânzienele se celebrează în fiecare an, pe data de 24 iunie. În această zi s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul. Ziua mai e denumită şi Drăgaica în termeni populari.

22 iun. 2021, 17:37
Sânziene 2021. Tradiţii şi obiceiuri. Când trebuie să pui busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul

Sânziene 2021.  Cu o zi înainte de sărbătoare, fetele nemăritate pot pune sub pernă busuioc sau flori de sânziene pentru a-și visa ursitul, însă nu înainte de a rosti o rugăciune însoţită de nouă mătănii, pentru ca alesul să le apară în vis.

Sânziene 2021. Tradiţii şi obiceiuri. Când trebuie să pui busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul

În credința populară, Sanzienele sunt considerate femei frumoase, niste adevarate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om. Acesta plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, dar acest dans nu trebuie văzut de nimeni. În caz contrar, acel om se va îmbolnăvi și nu se va mai putea vindeca.

Despre Sânziene se spune că intensifică parfumul florilor, măresc puterea tămăduitoare a plantelor de leac. În plus, apără copiii de boli, cresc bobul grâului, sporesc rodul pământului, alungă grindina. Tot ele înmulțesc păsările cerului, aduc femeilor prunci frumoși, iar fetelor mari, ursitul. Sânzienele sau Drăgaica marchează mijlocul verii și e considerată și momentul optim pentru culegerea plantelor de leac. Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul. În unele zone fetele își fac coronițe din Sânziene pe care le lasă peste noapte în grădini sau în locuri curate. Dacă dimineața găseau coronițele pline de rouă, era semn sigur de măritiș în vara care începea.

Gospodarii încearcă să afle care le va fi norocul la animale, tot cu ajutorul florilor de Sânziene. În seara din ajunul sărbătorii agață cununi de Sânziene la colțul casei orientat către răsărit și dacă, a doua zi, în coronițe este prins păr de la anumite animale sau puf/ pene de la păsări consideră ca anul va fi bun mai ales pentru acestea. Florile culese în ziua de Sânziene sunt prinse în coronițe sau legate în formă de cruce sunt duse la biserică. Acolo sunt sfințite sunt păstrate, apoi, pentru diverse practici magice.

Citeşte şi: Calendar ortodox iunie 2021. Sărbători religioase în iunie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Înălţare, de Rusalii, de Sânziene, de Sânpetru de vară