Potrivit click.ro, în noaptea de dinaintea sărbătorii, fetele trebuie să-şi pună sub pernă flori de sânziene ca să-şi viseze ursitul. În ziua următoare, ele trebuie să meargă la un magician, la un tîmăduitor, la o bătrână care ştie să dezlege visele, pentru a înţelege ce a vrut să le transmită respectivul vis.
Femeile căsătorite îşi prind flori de sânziene la mijloc pentru a fi ferite de dureri de spate la muncile câmpului. Atât fetele, cât şi femeile măritate îşi pun flori de sânziene în păr pentru a atrage atenţia asupra frumuseţii lor.
În ziua de Sânziene, fetele îşi fac coroniţe din spice de grâu, flori de sânziene şi alte plante. După ce le poartă, le aruncă peste casă. Dacă această cunună rămâne agăţată de acoperiş, se credî că tânăra se va căsători chiar în acel an. Dacă, dimpotrivă, coroniţa din flori de sânziene cade de pe casă, fata nemăritată trebuie să o arunce până ce cununa rămâne prinsă de acoperiş. În acest fel, ea află câţi ani mai are de aşteptat până îşi va găsi alesul.
Citeşte şi Dragaica: Obiceiuri si traditii de Sanziene. Ce trebuie sa faci ca sa alungi spiritele malefice
Conform unei alte tradiţii, tânăra poate arunca această coroniţă pe colţul casei, iar a doua zi de dimineaţă se duce să o recupereze. Fata duce cununa în grajdul vitelor şi, cu ochii închişi, dă cununa unei vite să o mănânce. Se spune că, după cum arată această vită, aşa va arăta şi viitorul ei soţ.
Tradiţia aruncatului de cununi peste case nu este specifică doar tinerelor aflate în căutarea ursitului, ci şi bătrânilor. Se crede că atunci când coroniţa va cădea de pe acoperiş, moartea va fi foarte aproape.
Astfel de cununi împletite trebuie agitate şi pe la uşile şi ferestrele caselor pentru a aduce spor şi belşug şi pentru a-i apăra pe oameni de ghinioane şi de boli.
În ziua de Sânziene, tinerele nemăritate într-un vas nou, de culoare albă, apă de izvor, câteva fire de sânziene şi agheasmă. După ce se spală pe faţă cu această apă, ele se roagă ca sânzienele să-l aducă pe cel ursit „pe oglinda apei” din vas.
În trecut, în dimineaţa de sânziene, obişnuiau să se scalde în rouă, despre acre se credea că are proprietăţi miraculoase. Roua era strânsă de bătrânele satului într-o cârpă albă, de pânză nouă, apoi era stoarsă într-o oală nouă. În drum spre case, bătrânele nu vorbeau deloc şi nu trebuiau să întâlnească pe nimeni. Dacă ritualul era împlinit în mod corect, atunci fata care se spălase în rouă avea să se bucure de sănătate peste an şi avea să atragă dragostea unui bărbat.
Dansul Drăgaicei este un obicei oltenesc şi este jucat de un grup de 5 – 10 tinere, dintre care una va fi Drăgaica. Aleasa trebuie sa fie cea mai cuminte, cea mai frumoasa, dar si cu cea mai buna inima dintre toate.
Drăgaica aleasă este gătită ca o mireasă și împodobită cu spice de grâu. Restul fetelor se îmbracă în alb şi îşi acoperă feţele cu voaluri cusute cu sânziene. Tinerele cutreieră satul și se opresc la răscrucile drumurilor, unde cântă și danseazăRespectarea acestui obicei presupune că sătenii vor avea parte de un an cu roade bune și vor fi feriți de rele.