Sânzienele, zânele bune ce le vestesc fetelor ursitul. Ritualul pe care trebuie să-l facă fetele care vor să-şi găsească sufletul-pereche

Pe 24 iunie, prăznuim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare asimilată în tradiția populară Sânzienelor. În credința populară, Sânzienele sunt zâne frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii și care dansează. Se crede că ele dau puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, acestea devin plante de leac. Totodată, de Sânziene se fac diferite ritualuri pentru găsirea sufletului-pereche.
Irina Dumitrescu
23 iun. 2023, 18:35
Sânzienele, zânele bune ce le vestesc fetelor ursitul. Ritualul pe care trebuie să-l facă fetele care vor să-şi găsească sufletul-pereche

Sânzienele execută un dans ritualic legat de simbolismul Soarelui, care este o invitaţie la bucurie. Sânzienelor le place mult să fie iubite și respectate, iar dacă nu primesc atenția pe care o pretind, devin dușmănoase. Dacă nu li se respectă ziua, se crede că Sânzienele se răzbună prin furtuni, vijelii, grindină, lasă florile fără miros și plantele de leac fără proprietăți tămăduitoare. Se crede, de asemenea, că în Noaptea de Sânziene se deschid cerurile.

Acestea umblă pe pământ sau plutesc prin aer, împart rod holdelor și femeilor căsătorite, înmulțesc păsările și animalele, tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor, apără semănăturile de grindină și vijelii.

Sânzienele, zânele bune ce le vestesc fetelor ursitul. Ritual pentru găsirea sufletului-pereche

În noaptea de 23 iunie, fetele obișnuiesc să-și pună sub pernă flori de sânziene. Atât fetele, cât şi femeile îşi puneau în păr sau în sân floarea, pentru a atrage atenţia asupra frumuseţii lor. Femeile căsătorite îşi înfăşurau mijlocul cu flori de sânziene sau tulpini de cicoare, pentru a nu avea dureri la muncile câmpului.

Din spicele de grâu, sânziene şi alte plante, fetele îşi făceau cununi cu care se împodobeau şi jucau dansul Drăgaicei. Acest dans era pentru belşug, precum şi pentru protecţia gospodăriilor şi ogoarelor.

De Sânziene, potrivit tradiției din bătrâni, este cel mai potrivit să culegi ierburi medicinale. În noaptea de dinaintea sărbătorii, femeile merg să culeagă flori și plante pe care le vor folosi pe parcursul anului la diferite afecțiuni, dar și pentru a alunga răul din locuințe. Drăgaicele intensifică parfumul florilor, măresc puterea tămăduitoare a plantelor de leac. În plus, apără copiii de boli, cresc bobul grâului ori sporesc rodul pământului. Tot ele înmulțesc păsările cerului, aduc femeilor prunci frumoși, iar fetelor mari, ursitul.

Citeste si De ce este profund greşit să pui busuioc sub pernă ca să-ţi visezi ursitul. Preot: „Este un obicei neortodox. Câte fete n-au așteptat așa să se mărite și au ajuns bătrâne”

În unele zone, fetele își fac coronițe din Sânziene, pe care le lasă peste noapte în grădini sau în locuri curate. Dacă dimineața găseau coronițele pline de rouă, era semn sigur de măritiș în anul respectiv. Florile culese de Sânziene trebuie să fie culese în zorii zilei, înainte ca roua să se ridice, însă nu trebuie să fie smulse ci tăiate dintr-o singură mişcare.

Exista și obiceiul ca florile împletite în cununi să fie duse în ocolul vitelor, unde, cu ochii închiși, să fie date spre mâncare vitelor. Se credea că, după cum va arăta vita venită să mănânce cununa, așa va fi și viitorul soț!

Tradiții și superstiții de Sânziene. Practici magice pentru frumusețe

În această zi, sunt interzise activităţile gospodăreşti. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curăţenie. Sânzienele pot atrage necazuri asupra oamenilor dacă aceștia nu le respectă sărbătoarea şi aleg să muncească.

În seara din ajunul sărbătorii de Sânziene, gospodarii agață cununi la colțul casei orientat către răsărit și dacă, a doua zi, în coronițe este prins păr de la anumite animale sau puf/pene de la păsări se consideră că anul va fi bun mai ales pentru acestea.

Citeste si Care este cuvântul maghiar din rugăciunea „Tatăl nostru”. Detaliul omis de cei mai mulţi credincioşi atunci când rostesc cea mai cunoscută rugăciune

Florile culese în ziua de Sânziene sunt prinse în coronițe sau, legate în formă de cruce, sunt duse la biserică, unde sunt sfințite.

Pentru a scăpa de boli, fetele și femeile se scaldă în ape curgătoare. Iar pentru a da naștere la prunci sănătoși, femeile trebuie să se tăvălească dezbrăcate în rouă, dimineața, înainte de răsăritul Soarelui.

Pentru alungarea spiritelor malefice, de sărbătoarea Sânzienelor se aprind focuri în care se aruncă substanțe puternic mirositoare. Pentru pomenirea morților se fac pomeni îmbelșugate se pun flori mirositoare pe morminte.

Îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia şi un ritual de renaştere. În unele regiuni, spălatul cu roua adunată în ajunul solstiţiului reprezenta o practică magică de frumuseţe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi vigorii.

Spynews
Acces Direct. Momente cumplite pentru familia Raisei, fetița de doi ani din Dolj. Va fi înmormântată mâine, de Ziua Copilului. Cine a lipsit de la priveghi
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor All Stars 2024! Cu câți bani pleacă acasă învingătorul
Fanatik.ro
Leacul natural care trebuie consumat neapărat în această vară. Lidia Fecioru spune că poate salva vieți și că are beneficii uimitoare
Capital.ro
Legea pe care o aștepta toată România. Președintele a semnat astăzi, 3 Iunie
Playtech.ro
Data la care începe anul școlar 2024-2025. Surpriză mare pentru elevi și părinți
DailyBusiness
O companie gigant din România face angajări! Salariile ajung până la 10.000 de lei lunar!
Adevarul
Armata Română pierde sute de militari lunar. Cum pot fi opriți soldații să părăsească sistemul
Spynews
Știrile Antena Stars. Frații Tate rămân sub control judiciar. Milionarii britanici nu au voie să părăsească țara
Spynews
Știrile Antena Stars. Ramona Olaru s-a săturat de iubiții cu bani, dar nu și bogați sufletește! Cum își testează pretendenții încă de la primele întâlniri: „Contează pentru mine...”
Evz.ro
Vești proase pentru români. Carburanții se scumpesc. Guvernul crește acciza de la 1 iulie
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
wowbiz.ro
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47 de ani
Cancan.ro
Mai rar s-a văzut aşa naş! Cum s-a îmbrăcat Cabral la nunta Roxanei Hulpe. FOTO şi VIDEO
Playsport.ro
SURPRIZĂ URIAȘĂ! Vedeta PRO TV, nuntă secretă la New York cu omul din spatele meciului colosal al Generației de Aur! Au apărut primele imagini
kanald.ro
Când vor ajunge deciziile de recalculare în mâinile pensionarilor: Ministrul Muncii „Este foarte important ca românii să știe că nicio pensie nu scade. Echitate între pensionari.”
Capital.ro
Interzis în România! Nu mai ai voie să faci așa ceva. Iohannis a promulgat legea
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare a unui talk-show de fotbal din lume
stirilekanald.ro
Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de vijelii - HARTA
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
CENTRALĂ NUCLEARĂ într-o STAȚIUNE MONTANTĂ din România! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'