Săptămâna 39 de sarcină. În curând îţi vei cunoaşte bebeluşul

Esti in saptamana 39 de sarcina. Aproape ai ajuns la linia de sosire. In curand iti vei cunoaste bebelusul. Afla la ce sa te astepti in aceasta perioada.

20 feb. 2019, 06:09
Săptămâna 39 de sarcină. În curând îţi vei cunoaşte bebeluşul

Saptamana 39 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 50,7cm (crestet-calcaie)

Greutate: 3.288 g

Este cat… un pepene mare

Cel mai probabil, copilul este pozitionat corespunzator. Daca esti la prima nastere, vei simti ca „iti cade” cu cateva zile, uneori chiar cateva saptamani inainte de nastere. „A cadea”, inseamna ca bebelusul inainteaza spre zona pelviana, fiind gata de nastere. Unii copii prefera, totusi, „sa stea in picioare”, ceea ce presupune ca sunt pozitionati cu picioarele inainte si cu capul in sus. Desi este riscanta, nasterea normala poate fi o optiune si in aceste conditii, insa medicii recomanda, totusi, nasterea prin cezariana.

Lanugo, perisorul fin care ii acoperea corpul, a disparut in mare parte, iar pana la nastere, bebelusul va continua sa se „ingrase”. Nu mai are spatiu aproape deloc, asa ca poti resimiti miscarile foarte lente. Cele mai multe dintre lovituri le vei simti in zona coastelor.

In acest moment, toate organele lui interne sunt dezvoltate complet si la locul lor. Doar stratul de grasime continua sa se acumuleze pentru a-i regla temperatura corpului dupa nastere, dar si nivelul glicemiei. Ultima parte a dezvoltarii unui bebelus sunt maturizarea plamanilor, precum si dezvoltarea unor conexiuni neuronale la nivelul creierului.

Desi este cat un pepene, cel mai probabil il simti greu ca o bila de bowling. Bebelusul este din ce in ce mai mult constient de lumea din jurul lui, isi deschide si isi misca ochii, respira si tresare la zgomote puternice.

In orice moment, bebelusul tau este pregatit pentru lumea extrauterina.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 51 de saptamani!

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.