Săptămâna 5 de sarcină. E timpul pentru confirmarea sarcinii

Esti in saptamana 5 de sarcina. Ai vreun simptom? Este timpul sa consulti medicul pentru a confirma sarcina. Un obstetrician iti va fi de mare folos pentru a-ti lamuri toate intrebarile legate de dezvoltarea fetala si alte amanunte legate de primul trimestru de sarcina.

RomaniaTV.net
22 ian. 2019, 07:39
Săptămâna 5 de sarcină. E timpul pentru confirmarea sarcinii

Saptamana 5 de sarcina. Cum e copilul
Marime: 3,3 mm

Greutate: mai putin de 1 g

Este cat… o samanta de susan

La 5 saptamani, bebelusul este cat un graunte de susan. Este inca un embrion, dar va creste surprinzator de repede. Mult mai rapid decat in orice alta perioada din dezvoltarea lui ulterioara. Copilul are acum forma literei C si seamana cu o macaroana. Este ca un tub care are deja cap, spate, frunte si… coada. Nu te ingrijora, coada va disparea. La inceputul saptamanii 5, embrionul are deja 125.000 de celule, asezate in trei straturi – ectoderm, mezoderm si endoderm. Iti vine greu sa crezi ca un bob atat de mic are deja o inima, nu? Ei bine, inima incepe sa bata. Insa, bataile regulate vor incepe abia peste cateva saptamani.

Din cele trei straturi de celule va incepe formarea corpului bebelusului. Tubul neuronal (creier, maduva spinarii, nervi, coloana vertebrala) se va forma din stratul de deasupra. Tot din acest strat vor aparea pielea, parul, unghiile, ganglionii si smaltul dintilor.

In aceasta perioada incep sa se formeze, de asemenea, sistemul nervos central, muschii, plamanii, ficatul, pancreasul si placenta, care ii va asigura copilului oxigenul si nutrientii de care are nevoie. Va incepe si dezvoltarea scheletului.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 17 saptamani!

Saptamana 5 de sarcina. Cum e mama
Testul este pozitiv! Nu fii surprinsa daca nu te vei putea concentra la nicio alta activitate. Mintea ta este acum plina de ganduri fericite, dar si de alte mii de intrebari de genul: Sa incep sa pregatesc camera copilului? Dar ce nume sa-i punem? Dar, oare, chiar suntem cu adevarat pregatiti sa fim parinti?

Desi va mai trece o saptamana pana cand hormonii sarcinii vor incepe sa-si faca de cap cu adevarat, pe langa faptul ca te simti un pic aeriana, vei incepe sa te simti si obosita. Atat de obosita incat si trotuarul pare un loc potrivit unde sa te intizi putin si sa tragi un pui de somn. Nivelul HcG, hormonul care joaca un rol esential in sarcina, este in continua crestere (se dubleaza de la fiecare doua-trei zile, pana cand ajunge la apogeu, undeva in jurul saptamanii 16), la fel si cantitatea de sange din organism.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.