Săptămâna de şcoală de 4 zile, experiment. Profesorii și elevii sunt încântați, părinții – singurii nemulțumiți

Specialişti în educaţie din 27 de state amaericane analizează rezultatele săptămânii de patru zile pentru elevi.
Filip Stan
27 sept. 2023, 10:45
Săptămâna de şcoală de 4 zile, experiment. Profesorii și elevii sunt încântați, părinții - singurii nemulțumiți

Săptămâna de şcoală de 4 zile. După mai mult de o lună de la începerea anului şcolar, specialişti în educaţie din 27 de state analizează rezultatele săptămânii de patru zile pentru elevi. Directorii de la 900 de instituţii de învăţământ sunt entuziasmaţi, elevii de asemenea, numai părinţii sunt supăraţi.

 

„Cred că copiii îşi dau mai mult interesul în cele patru zile cât sunt aici. Sunt prezenţi în număr mai mare la ore, şi cred că elevii sunt mai atenţi la ce se întâmplă la ore, sunt mai activi şi vin la şcoală odihniţi, nerăbdători. , gata să înveţe şi să se implice.”,  spune Jason Walker, directorul şcolii Baxter Springs. „Avem deja rezultate pozitive. Ştiu că este încă devreme, dar, sincer, modul în care decurg lucrurile ne face să fim foarte încrezători.”  spune şi David Pendergraft, inspector şcolar Kansas. 

Părinţii americani nu sunt, însă, mulţumiţi de săptămâna redusă de şcoală. Trebuie să găsească soluţii ca să nu rămână singuri acasă copiii, în ziua liberă suplimentară. În plus, cred că noul program scade calitatea educaţiei. Profesorii îi liniştesc – programul elevilor a crescut cu 35 de minute pe zi, ca să nu piardă materii.

În schimb, un părinte este total nemulţumit: „Nu cred că prelungirea programului în cele patru zile, astfel încât să avem o zi liberă, va ajuta pe nimeni la îmbunătăţirea rezultatelor la teste sau la alte examene.” 

Ideea săptămânii şcolare de patru zile a ajuns şi pe continentul nostru. În Danemarca, elevii din Aalborg au trecut deja la acest program, dar din alt motiv. Elevii au început să fie măcinaţi de anxietate şi stres când s-au întors la cursuri, după pandemia de COVID.

În România, peste 11 mii de elevi din București din 11 școli vor avea orar în trei schimburi / Alți 16 mii de copii învață în alte spații, școlile lor fiind în renovare. Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, într-un interviu pentru Observator, că „ar fi o soluție bună să avem ore de începere diferite pentru unități de învățământ variate”. În 2019, aceeași idee a fost susținută și de Ecaterina Andronescu. Deca a spus că a observat în pandemie „ce înseamnă faptul că aveam pauze la ore diferite sau ore de începere diferite” și crede că „această practică o putem prelua mai ales în municipiile mari.”

Săptămâna de lucru de 4 zile. Weekend de trei zile, vinerea va fi liberă, anunţă comisarul european pentru Muncă

Săptămâna de lucru de 4 zile. Uniunea Europeană (UE) ar trebui să implementeze un program de muncă de patru zile pe săptămână – în sectoarele afectate de o penurie a forţei de muncă – îndeamnă, într-un interviu acordat agenţiei oficiale portugheze de presă Lusa, comisarul european însărcinat cu Munca şi Drepturile Sociale Nicolas Schmit, relatează Euractiv.

”Cred că este un lucru care avansează treptat (…), pentru că noile generaţii au o anumită viziune despre echilibrul între muncă şi viaţa personală”, declară Schmit. ”Eu sunt deschis acestui lucru”, precizează el. Portugalia implementează un proiect-pilot în acest domeniu, însă comisarul subliniază că ”nu există o poziţie comună” a UE asupra unei scurtări a săptămânii de muncă.

”Cred că este un lucru care se va întâmpla în baza unor acorduri între partenerii sociali”, declară el.

Săptămâna de lucru de patru zile, implementată și în România. Care sunt domeniile unde angajații pot avea o zi liberă în plus

El oferă exemplul Germaniei, unde cel mai mare sindicat cere o avansare în implementarea săptămânii de muncă de patru zile şi în care unele companii prezintă soluţii în vederea recrutării de muncitori – şi anume în sectorul transporturilor. ”Problema reducerii timpului de muncă poate fi o modalitate de a atrage” muncitori, declară el.

”Cum unele sectoare întâmpină dificultăţi în a atrage oameni, poate că trebuie să devină mai atractive”, consideră el, subliniind că ”acesta este un lucru care se negociază între partenerii sociali”.

În Uniunea Euroeană (UE), ”cea mai mare problemă nu este atât şomajul”, ci mai degrabă lipsa forţei de muncă. ”Multe sectoare caută cu disperare angajaţi şi nu-i găsesc, pentru că oamenii nu vor să muncească în ele şi nu au competenţele potrivite”, subliniază comisarul european.

”Pe piaţa muncii, avem în continuare nepotriviri mari ale competenţelor”, o situaţie pe care UE este necesar să o abordeze, îndeamnă el.

În Portugalia, în cadrul ”Agendei Muncii Decente”, un proiect pilot urmează să testeze voluntar săptămâna de muncă de patru zile – fără o reducere a salariului.

La bilanţul primei faze a acestui proiect pilot, prezentat în martie, s-a anunţat că, în faza a doua au rămas 46 dintre 99 de companii interesate. Între principalele motive din cauza cărora companiile nu au intrat în faza de pregătire se află perspectivele economice mondiale, nevoia unor investiţii financiare, complexitatea implementării programului.

Zile libere 2023. Săptamâna de lucru de 4 zile şi concediu de odihnă de 30 de zile, este stipulat în Codul Muncii

”Aceasta nu este cea mai bună soluţie a problemei”, au motivat unele companii, iar altele că profitul măsurii ”nu va fi mare”. Majoritatea celor 46 de companii rămase acest proiect guvernamental au până la zece muncitori, iar cinci au peste 1.000 de muncitori.

Principalele domenii de activitate ale companiilor din faza a doua a proiectului sunt consultanţa, ştiinţa, tehnica şi activităţi similare (40%), educaţia, informarea şi comunicarea (câte 15%).

Săptămâna de lucru de patru zile, implementată și în România. Care sunt domeniile unde angajații pot avea o zi liberă în plus

Săptămâna de lucru de patru zile a cucerit tot mai multe țări din Occident, însă în România, acest stil de lucru rămâne o noutate pentru piața muncii. În plan local apar doar câteva anunțuri de angajare care oferă o săptămână de lucru de patru zile și un weekend prelungit.

România a importat cu succes în legislație săptămâna de lucru de patru zile, însă prea puține companii aleg să o și pună în practică.

Prevederile din Codul Muncii permit redistribuirea activității pe durata a patru zile lucrătoare, în loc de cinci, cum este în prezent, însă decizia rămâne în apanajul angajatorilor dacă vor sau nu să reducă numărul de zile lucrate.

”Săptămâna de lucru de patru zile este o noutate pentru piața muncii din România și foarte multe companii încă privesc cu reticență acest program. Dacă ne uităm în trecut, la fel erau privite și modul de lucru remote sau alte metode de flexibilizare a programului, deci sunt speranțe că, acolo unde se poate, va crește disponibilitatea pentru a reduce numărul de zile lucrate.”, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs, pentru Wall-Street.

Citește și: BNR a păstrat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an

Cel mai recent sondaj BestJobs pe această temă arată că în prezent doar 4 din 10 companii ar accepta această formulă de lucru, deși 80% dintre angajați își doresc să lucreze doar patru zile pe săptămână, chiar și cu 10 ore pe zi. Aproape 35% sunt preocupați de faptul că, pe termen lung, angajații ar ajunge la extenuare din cauza volumului zilnic de muncă crescut, deși rezultatele experimentului internațional arată contrariul.

Săptămâna de lucru de patru zile este mult mai ușor de adoptat de organizațiile cu angajați white-collar, în special din zona de IT și tehnologie, banking, financiar/ contabilitate sau marketing. Cel mai la îndemână pentru un angajator ar fi să ofere posibilitatea unei formule mixtă, în care ziua liberă să nu fie aceeași pentru toți angajații, în așa fel încât clienții să nu fie afectați, spun reprezentanții BestJobs. Însă dincolo de preferință și disponibilitatea angajatorilor, există domenii precum producțuie, automotive sau retail în care implementarea unui program de lucru de patru zile nu este posibil.

Zile libere 2023. Cei mai mulţi bugetari, zi liberă în plus înainte de minivacanţa de 1 Decembrie. Se face punte?

Zile libere 2023. Potrivit ordinului de ministru, „în ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.

Ziua Internațională a Educației, sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie, va fi anul într-o zi de miercuri. Conform ordinului, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri. Profesorii și elevii din București vor avea, însă, o zi liberă suplimentară. Prin Contractul colectiv de muncă, ziua de 27 octombrie, în care este sărbătoarea religioasă a Sfântului Dimitrie cel Nou, este stabilită ca zi nelucrătoare în sistemul de învățământ de stat din municipiul București.

Zile libere 2023. De câte zile libere beneficiază românii de Crăciun și Revelion. Cum vă puteți prelungi vacanța de iarnă

Ziua liberă pentru profesori și elevi e cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare. Practic, pe 21 octombrie se încheie primul modul de învățare și urmează o primă vacanță.

Reamintim că anul acesta școlar a început pe 5 septembrie și este organizat pe cinci „module de învățare” și are cinci vacanțe.

Aşadar, dacă ziua de 5 octombrie pică într-o zi de joi, elevii vor merge la școală numai patru zile în săptămâna 2-8 octombrie.

Ziua Educației este celebrată în fiecare an, la nivel mondial, pe data de 5 octombrie, încă din anul 1994.

Zile libere 2023. De ce serbăm Ziua Educației prin zi liberă

Marius Nistor declara că 5 octombrie este zi nelucrătoare pentru tot personalul din învățământul preuniversitar. „Ordinul trebuie să țină cont de contractul colectiv de muncă, ce are putere de lege. Iar contractul colectiv de muncă negociat cu Ministerul Educației prevede 5 octombrie zi nelucrătoare pentru tot personalul din învățământul preuniversitar. Este o recunoaștere a acestui domeniu de activitate”.
Acesta a precizat că este zi liberă și pentru toți elevii, de la grădiniță și până la clasa a XII-a. A fost recunoscută ca zi mondială a educației.

Zile libere 2023. Ce se întâmplă cu concediul de odihnă în cazul în care ai avut zile de medical
„Contractul colectiv de muncă creează efecte la nivel național, nu doar pe anumite zone. Am tot văzut că se aniversează zilele tuturor domeniilor de activitate și se dau prime substanțiale, iar când e vorba despre Ziua Internațională a Educației apar discuții că e zi lucrătoare sau nelucrătoare?”, a declarat Marius Nistor.

Cum arată structura anului școlar 2023-2024

Noul an școlar 2023-2024 va avea o durată de 36 de săptămâni de cursuri şi cinci vacanțe școlare.

Perioadele în care elevii vor merge la cursuri

Luni, 11 septembrie 2023 – vineri, 27 octombrie 2023
Luni, 6 noiembrie 2023 – vineri, 22 decembrie 2023
Luni, 8 ianuarie 2024 – vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024, sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ.

Luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024, sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 26 aprilie 2024.

Miercuri, 8 mai 2024- vineri, 21 iunie 2024;

Perioadele de vacanță ale elevilor în anul şcolar 2023-2024
Sâmbătă, 28 octombrie 2023 – duminică, 5 noiembrie 2023;
Sâmbătă, 23 decembrie 2023 – duminică, 7 ianuarie 2024;
o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024;
Sâmbătă, 27 aprilie 2024- marți, 7 mai 2024;
Sâmbătă, 22 iunie 2024- duminică, 8 septembrie 2024.

Zile libere legale în 2024
1 ianuarie (luni) și 2 ianuarie (marți) – Anul Nou;
6 ianuarie (sâmbătă) – Boboteaza;
7 ianuarie (duminică) – Soborul Sfântului Ioan Botezătorul;
24 ianuarie (miercuri) – Ziua Unirii Principatelor Române;
3 mai (vineri) – Vinerea Mare;
5 mai (duminică) și 6 mai (luni) – Paștele;
1 mai (miercuri) – Ziua Muncii;
1 iunie (sâmbătă) – Ziua Copilului;
23 iunie (duminică) și 24 iunie (luni) – Rusalii;
15 august (joi) – Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie (sâmbătă) – Sfântul Andrei;
1 decembrie (duminică) – Ziua Națională a României;
25 decembrie (miercuri) și 26 decembrie (joi) – Crăciunul.

DailyBusiness
Noi zile libere pentru români! Vești excelente pentru milioane de angajați
Spynews
Elon Musk a pierdut 15 miliarde de dolari cu ultima afacere controversată! De ce a ajuns în această situație
Bzi.ro
Iulia Vântur și Salman Khan, amenințați cu moartea! Prietenul cel mai bun al actorului a fost ucis!
Fanatik.ro
Singura metodă eficientă de a spăla pesticidele de pe fructe și legume: “Chiuveta este mai murdară decât credeți!”
Capital.ro
Avertisment pentru clienții Banca Transilvania. Toată lumea trebuie să declare. Rămâi fără cont
Playtech.ro
Lucian Mîndruță și-a ÎNȘELAT soția acum 15 ani. Abia acum a spus ADEVĂRUL
DailyBusiness
Alertă națională! A fost descoperită o substanță periculoasă găsită în parfumurile brandurilor de lux
„Până la 30 de ruși sunt uciși odată”. Putin se confruntă cu pierderi uriașe pe front, pentru că aruncă haotic în luptă soldați nepregătiți
wowbiz.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret! Primele declarații ale artistei
Spynews
Câte zile libere legale sunt în anul 2025. Când primesc concediu de la stat agajații români
Spynews
Kate Middleton a încălcat protocolul regal. Ce gest uimitor a făcut prințesa
Evz.ro
Europa, în fața unei crize fără precedent. Principala resursă pentru viață, în pericol
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Un bărbat a fost zărit în sălbăticie, după trei ani de căutări. Tom a fugit de acasă alături de copiii săi, după o ceartă cu soția
Cancan.ro
David Popovici a renunțat la mașinile de la Ion Țiriac. Cum motivează gestul: „Nu pot să…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Guvernul pune limită. Decizie pentru absolut toți românii care merg în magazine
StirileBZI
Aceste anvelope de iarnă cresc riscul de explozie! De ce nu este bine să le folosiți
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Dau să fac un pas, vine tipul spre mine..." Valentin, bărbatul atacat cu ciocanul în Chiajna, mărturii disperate de pe patul de spital
substantial.ro
Nicușor Dan propune consultarea bucureștenilor prin referendum pe 24 noiembrie
MediaFlux
S-A AFLAT cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Visuri de diamant: sub praf și speranță – vânătorii de nestemate din Panna