Zile libere 2023. Ce se întâmplă cu concediul de odihnă în cazul în care ai avut zile de medical

Există angajatori care se confruntă cu situații în care salariații lor au multe zile restante din concediu de odihnă ca urmare a unor perioade îndelungate de incapacitate de muncă atestate prin concedii medicale.
Filip Stan
30 aug. 2023, 11:15
Zile libere 2023. Ce se întâmplă cu concediul de odihnă în cazul în care ai avut zile de medical

Zile libere 2023. Mulţi români sunt nevoiţi să-şi ia medical pe parcursul unui an, astfel că nu apucă să efectueze concediul de odihnă stabilit de Codul Muncii.

Deși ne aflăm într-o situație de suspendare a contractului individual de muncă, în Codul muncii regăsim precizarea că „la stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată”, adică nu va fi diminuat numărul zilelor de concediu prevăzute în contractul individual și/sau colectiv de muncă,scrie avocatnet.ro

Trei zile libere pe lună pentru toate femeile. Este nevoie de o singură ştampilă

Zile libere 2023. Incapacitatea temporară de muncă întrerupe inclusiv efectuarea concediului de odihnă, fiind prevăzută expres și această situație, iar salariatul va efectua, tot în natură, zilele de concediu neefectuate ca urmare a incapacității temporare de muncă.

În cadrul acestui alineatului (5) al art. 145 din Codul muncii, legiuitorul a prevăzut atât varianta în care salariatul, imediat după refacerea capacității de muncă va continua efectuarea zilelor de concediu neefectuate, dar și pe cea în care diferența este reprogramată, se presupune că tot în cursul anului respectiv sau, dacă nu este posibil, angajatorul le va acorda în cel mult 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul.

Zile libere 2023. O a treia situație este cea în care incapacitatea temporară de muncă se menține pe întreaga perioadă a anului calendaristic, iar zilele de concediu corespunzătoare vor fi efectuate în același interval, 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul, scrie avocatnet.ro

Zile libere 2023.  Tot în mod excepțional, atunci când contractul individual de muncă încetează, concediul neefectuat va fi compensat în bani și nu se limitează la termenul de 18 luni, ci compensarea va fi pentru toate zilele de concediu restante.

De asemenea, programarea concediilor se face de către angajator, însă consultarea salariaților, colectiv sau individual, este obligatorie și chiar dacă nu avem o veritabilă negociere, aplicarea art. 8 alin. (1) și (2) din Codul muncii, adică respectarea principiului consensualității și al bunei-credințe, ar putea conduce la un acord pe care ambele părți să-l respecte.

Detalii despre alte situaţii, pe avocatnet.ro

Zile libere 2024. Veste proastă pentru români, câte pică în weekend

Zile libere 2024:  Planificarea zilelor libere anul viitor va fi mai dificilă, deoarece multe dintre acestea vor cădea în weekend. Astfel, românii vor beneficia de mai puține mini-concedii în anul viitor. Cu toate acestea, există un proiect de lege în Parlament care ar putea permite recuperarea zilelor libere care cad în weekend.

Concediul de odihnă 2023. Aceste zile se taie, ce trebuie să ştie angajaţii! Până la ce dată se pot recupera zilele libere din 2022
Numărul zilelor libere în 2024 va fi de 17, mai multe decât cele 15 din 2023. Cu toate acestea, 7 dintre aceste zile vor pica în weekend, în comparație cu cele 3 din 2023 și cele 6 din 2022. Pentru a rezolva această situație, un proiect de lege propune acordarea zilelor libere în următoarele zile, imediat după weekend. Cu toate acestea, încă nu s-a luat o decizie în acest sens.

Iată care sunt zilele libere în anul 2024:
1 ianuarie – Anul Nou
2 ianuarie – Anul Nou
6 ianuarie – Bobotează
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
1 mai – Ziua Muncii
3 mai – Vinerea Mare a Paștelui
5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024
6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024
1 iunie – Ziua Copilului
23 iunie (duminică) – Rusalii
24 iunie (luni) – A două zi de Rusalii
15 august – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – Sfântul Andrei
1 decembrie – Ziua Națională a României
25 decembrie – prima de Crăciun
26 decembrie – a doua zi de Crăciun.

Angajații români au cele mai puține zile libere din Uniunea Europeană, 15, față de spaniolii care au 37 de zile libere de la stat, iar elveţienii 28, la fel ca britanicii, olandezii, germanii şi portughezii.

Concediu „fără număr” pentru o categorie de bugetari. Se acordă 38 de zile libere pe an, în afara celor 15 sărbători legale

Zilele libere legale care pică în weekend ar fi putut i recuperate în timpul săptămânii, dacă va fi adoptat un proiect de lege propus de mai mulți parlamentari. Cu un raport de respingere adoptat de Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială a Senatului, camera superioară a Parlamentului a respins, prin vot, proiectul de lege, în data de 27 septembrie 2022. Din cei 115 senatori prezenți, 83 au votat pentru adoptarea raportului de respingere (11 de la AUR, 2 de la PNL, 43 de la PSD, 6 de la UDMR, 19 de la USR și 2 neafiliați), 29 au votat contra raportului de respingere (unul de la AUR, 24 de la PNL, unul de la PSD și trei neafiliați), iar alți trei senatori s-au abținut de la vot.

Zile libere 2024. Noi tipuri de concedii, angajaţii habar n-au că pot să stea mai multe zile departe de job

Zile libere 2023. Codul Muncii și alte acte normative au fost modificate, recent, pentru a transpune în legislația românească prevederile a două directive unionale care vizează îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată a părinților, dar și a celor care au alte persoane în îngrijire (Directiva 1158/2019 – Work-Life Balance), și asigurarea transparenței și previzibilității condițiilor de muncă (Directiva 1152/2019). Aceste modificări au vizat, cu titlu de exemplu, regulile de acordare a concediului paternal, a celui pentru creșterea copilului, precum și  reglementarea concediului de îngrijitor și a dreptului de a absenta de la muncă pentru anumite situații neprevăzute.

1. Directiva Work-Life Balance
Noutăți privind anumite tipuri de concedii și zile libere

Durata concediului paternal, de care pot beneficia tații în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, a fost prelungită de la cinci la zece zile lucrătoare. De asemenea, tații care finalizează un curs de puericultură au dreptul la cinci zile lucrătoare de concediu în plus, pentru fiecare copil.

În ce privește concediul pentru creșterea copilului, pentru a încuraja divizarea echitabilă a responsabilităților între părinți, cel puțin două luni (față de o lună, cât era în trecut) din durata totală a concediului pentru creșterea copilului trebuie să fie efectuată de către părintele care nu a solicitat acest drept.

În plus, a fost reglementat și concediul de îngrijitor, cu o durată de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic pentru cazurile în care, spre exemplu, o rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul are nevoie de îngrijire ca urmare a unei probleme medicale grave. Concediul de îngrijitor este un concediu neplătit, care, însă, nu suspendă contractul individual de muncă.

Suplimentar, salariații au dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o urgență familială cauzată de boală sau de accident, care impun prezența imediată a salariatului. Absența pe un astfel de temei poate fi de maximum zece zile lucrătoare pe durata unui an calendaristic și se recuperează în condițiile agreate între salariat și angajator. Fiind o absență ce trebuie recuperată, aceasta este plătită de angajator.

Zile libere 2024. Organizarea flexibilă a timpului de lucru

De asemenea, au fost introduse în legislație prevederi privind modul flexibil de organizare a timpului de lucru (inclusiv prin utilizarea formulelor de muncă la distanță, program individualizat sau redus).

În cazul în care angajatorii refuză solicitările salariaților de a implementa un mod flexibil de organizare a timpului de lucru, sunt obligați să își motiveze decizia în scris, în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea solicitării din partea salariatului.

2. Directiva privind asigurarea transparenței și previzibilității condițiilor de muncă
În scopul transpunerii acestei directive, în Codul muncii au fost prevăzute drepturi suplimentare în beneficiul angajaților, restricții în plus pentru angajatori și, totodată, elemente noi cu privire la conținutul obligației angajatorului de informare a persoanelor selectate în vederea angajării, respectiv a angajaților existenți.

Protecție suplimentară pentru angajați

Printre cele mai importante modificări aduse prin transpunerea Directivei privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă se numără cele care oferă angajaților protecție împotriva tratamentelor adverse în cazul în care depun o plângere sau o sesizare la autorități cu privire la încălcarea unor drepturi legale (nu doar referitoare la discriminare, ca în trecut) și protecție împotriva unui tratament nefavorabil pentru salariații care au mai multe contracte individuale de muncă (cu respectarea unor condiții).

Zile libere 2023. Angajaţii pot solicita o zi liberă în plus, decontată din bugetul statului

În plus, au apărut modificări în privința perioadei de probă (spre exemplu, este interzisă stabilirea unei noi perioade de probă în cazul în care, în termen de 12 luni, între aceleași părți se încheie un nou contract individual de muncă pentru aceeași funcție și cu aceleași atribuții).

Informații noi pe care angajatorul trebuie să le transmită salariaților sau persoanelor selectate în vederea angajării

Angajatorii sunt obligați să informeze salariații cu privire la condițiile perioadei de probă (dacă există), dreptul și condițiile privind formarea profesională oferită de angajator, suportarea de către angajator a asigurării medicale private, a contribuțiilor suplimentare la pensia facultativă sau la pensia ocupațională a salariatului, în condițiile legii, precum și acordarea, din inițiativa angajatorului, a oricăror alte drepturi, atunci când acestea constituie avantaje în bani acordate sau plătite de angajator salariatului ca urmare a activității profesionale a acestuia, după caz.

Totodată, deși măsura este transpusă în legislația națională încă din anul 2020, trebuie menționat faptul că angajatorii care detașează salariați în afara țării, pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, Confederației Elvețiene sau Spațiului Economic European, au obligații suplimentare de informare a acestora sau a persoanelor selectate în vederea angajării, față de cele care erau deja prevăzute în Codul muncii pentru astfel de cazuri. Spre exemplu, angajatorul trebuie să informeze în scris salariatul cu privire la linkul către site-ul oficial național unic creat de statul membru gazdă în conformitate cu prevederile Directivei 2014/67/UE (privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii).

Bucuria copiilor! Câte zile libere vor avea elevii la începutul lunii iunie. Practic, este vacanţa de dinaintea vacanţei

Conform unui raport realizat în nouă țări din Europa Centrală care au transpus cele două directive în legislațiile naționale, inclusiv România, noile prevederi determină angajatorii să revizuiască anumite regulamente și politici interne legate de gestionarea forței de muncă.

În concluzie, cele două directive conferă drepturi suplimentare salariaților, cu scopul de a-i ajuta să își echilibreze viața personală cu cea profesională, dar și pentru a le oferi mai multă protecție și stabilitate pe piața muncii. În aceste condiții, angajatorii trebuie să își adapteze procedurile interne și documentația aferentă astfel încât, pe de o parte, să se conformeze reglementărilor legale și, pe de altă parte, să mențină un raport de muncă echilibrat, atât în beneficiul salariaților, cât și pentru derularea optimă a activității.

Spor de 75% la salariu şi zile libere în plus. Cine sunt bugetarii favorizaţi de Codul Muncii

Material de opinie ZF de Florentina Munteanu, Partener, şi Gabriela Ilie, Senior Managing Associate, Reff & Asociaţii şi Deloitte Legal

DailyBusiness
Candidații la prezidențiale 2024 își dezvăluie averile. Cine sunt milionarii care visează la Cotroceni!
Spynews
Lambada naște astăzi! Mama copiilor lui Tzancă Uraganu va aduce pe lume un băiețel | PAPARAZZI
Bzi.ro
Salarii de 5.000 de lei pe lună, pentru cei fără studii superioare! Unde găsești aceste locuri de muncă
Fanatik.ro
Palatul uitat din București care a intrat într-un proces de restaurare interminabil. E o clădire superbă, însă a ajuns în stare de degradare, deși face parte din Patrimoniul European
Capital.ro
România a luat fața Ungariei. Ungurii au fost umiliți. Decizia luată de Comisia Europeană
Playtech.ro
A murit jurnalistul TVR Dragoș Tăbăran. Ce a pățit fostul corespondent de război
DailyBusiness
Hidrocentrale cu acumulare prin pompaj în valoare de miliarde, în România. Despre ce este vorba
Adevarul
Satul care a dat marmură pentru vila lui Ceaușescu și Casa Poporului. Ce se întâmplă cu drumul de marmură care l-a făcut faimos
Spynews
Decizie importantă a instanței în cazul Danei Marijuana! Ce se întâmplă cu artista
Spynews
Garanția pentru reciclarea sticlelor ar putea să se majoreze semnificativ. În ce condiții se poate dubla suma
Evz.ro
Cât costă tăcerea lui Harry. Prințul și soția sa, Meghan, vor împăcare
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy fotbalistă din lume crede că e discriminată! Cum arată
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Se întoarce vara în România. Pe ce dată exactă revin căldurile, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Breaking News | Incendiu în Parlamentul României. Un individ a aruncat cu benzină. 300 de persoane au fost evacuate
Capital.ro
Ordinul vine direct de la Comisia Europeană. Noile zone în care va fi interzis fumatul
StirileBZI
Dispare permisul auto! Unde se introduce Cardul My Number
Prosport.ro
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre David Beckham
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
Ursula von der Leyen prezintă noua echipă a Comisiei Europene
MediaFlux
PUTIN a DECIS URGENT! ARMATA este PREGĂTITĂ. UNDĂ DE ȘOC la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...