Săptămâna europeană a mobilității 2012: Ne mișcăm în direcția cea bună

În perioada 16-22 septembrie 2012, sute de orașe mari și mici din Europa vor participa la ediția cu numărul 11 a Săptămânii europene a mobilității. Cetățenii sunt invitați să se implice în activități care promovează moduri alternative de transport și reduc utilizarea automobilelor personale.

RomaniaTV.net
19 sept. 2012, 18:30
Săptămâna europeană a mobilității 2012: Ne mișcăm în direcția cea bună

Tema de anul acesta, „Ne mișcăm în direcția cea bună” (Moving in the right direction), își propune să sensibilizeze publicul cu privire la planurile pentru o mobilitate urbană sustenabilă și la modalitățile în care cetățenii și factorii interesați de la nivel local pot fi mai bine implicați în procesul de planificare.

VEZI EVENIMENTELE DIN BUCUREŞTI DIN CADRUL SĂPTĂMÂNII EUROPENE A MOBILITĂŢII

Janez Potočnik, Comisarul european pentru mediu, a declarat în legătură cu acest subiect: „Planificarea pentru o mobilitate urbană sustenabilă este o modalitate de a asigura echilibrul dintre dezvoltarea transporturilor, calitatea mediului și echitatea socială. Printr-o mai bună planificare, orașele pot beneficia de un grad sporit de mobilitate, de o mai bună calitate a aerului, de emisii de carbon reduse, de mai puțin zgomot și de un mediu urban mai sănătos. Trecerea la un sistem de transport sustenabil și eficient va contribui la creșterea mobilității și în același timp va reduce poluarea și va ameliora calitatea vieții cetățenilor. Este, deci, timpul să începem să ne mișcăm!”.

„În eforturile pe care le facem pentru a avea orașe mai curate și mai sigure, trebuie să găsim echilibrul potrivit în ceea ce privește nevoile noastre cotidiene în materie de transport. Suntem cu toții frustrați de blocajele din trafic, de zgomot și poluare și suntem conștienți de riscul producerii de accidente rutiere; cu toate acestea, bunele noastre intenții nu se traduc întotdeauna prin inițiative în domeniul mobilității sustenabile. Din acest motiv, Săptămâna europeană a mobilității sprijină dezvoltarea zonelor pietonale și a pistelor ciclabile și îmbunătățirea transportului în comun și reunește comunitățile locale. Invităm orașele să ni se alăture în a face alegeri corecte cu privire la transportul public, partajarea spațiului rutier și mobilitatea ușoară pentru toți”, a adăugat vicepreședintele Siim Kallas.

Comisarul Potočnik a lansat oficial campania pentru Săptămâna Europeană a Mobilității în data de 18 septembrie 2012, în cadrul evenimentului „Pe două roți pentru protecția mediului” (Sustainable Two-Wheels) organizat de Parlamentul European.

Ne mișcăm în direcția cea bună

Deoarece consecințele traficului motorizat se fac simțite tot mai mult în zonele urbane, multe orașe își dau seama că au nevoie de strategii ambițioase pentru a lupta cu ambuteiajele, emisiile de carbon și accidentele rutiere. Mijloacele de transport disponibile au și ele efecte asupra societății, de exemplu prin faptul că deplasarea la serviciu poate dura mai mult pentru persoanele care sunt nevoite să locuiască în zone unde chiriile sunt mai mici.

Dezvoltarea unor planuri de mobilitate urbană sustenabilă în strânsă consultare cu întreprinderile și societatea civilă poate impulsiona performanțele economice ale orașelor, mici și mari, și poate duce la ameliorarea calității vieții la nivel local. Săptămâna Europeană a Mobilității oferă ocazia de a elabora și dezvolta astfel de planuri prin organizarea de conferințe și dezbateri și prin demonstrarea și testarea de noi soluții. De asemenea, autoritățile locale au astfel ocazia de a introduce și promova măsuri de încurajare a ciclismului, mersului pe jos și a transportului în comun.

Premiul Săptămânii europene a mobilității

Orașele care participă la Săptămâna mobilității sunt încurajate să concureze pentru Premiul Săptămânii Europene a Mobilității, ediția 2012. Premiul se acordă orașelor despre care se consideră că au organizat cele mai inovatoare campanii din punctul de vedere al calității activităților legate de tema anuală și al gamei de măsuri permanente puse în aplicare. Câștigătorul ediției 2011 a fost orașul Bologna din Italia. Bologna și-a atras simpatia juriului Săptămânii europene a mobilității prin faptul că a organizat un întreg sfârșit de săptămână fără automobile, nu doar o singură zi. Printre măsurile permanente introduse s-au numărat amenajarea unor puncte de încărcare pentru mașinile electrice și un plan de extindere a rețelei de piste ciclabile a orașului la 130 de km. Orașele clasate pe următoarele două locuri au fost Zagreb din Croația și Larnaca din Cipru.

În ultimul deceniu, Săptămâna europeană a mobilității a sprijinit orașele în vederea creării unui mediu mai plăcut și mai sănătos pentru cetățeni, încurajându-le să diminueze congestionarea traficului și promovând mijloace de transport sustenabile și cu propulsie umană. De la lansarea în 2002 a Săptămânii mobilității, numărul orașelor participante nu a încetat să crească, ajungând în 2011 la 2 268 de orașe din întreaga lume. Orașele europene se pot înscrie semnând Carta Săptămânii europene a mobilității și își pot face cunoscute programele pe site-ul. www.mobilityweek.eu.