Săptămâna Mare 2023. În ce zile se spală în Săptămâna Patimilor, când se pot vopsi ouăle

A început Săptămâna Patimilor. Sunt ultimele zile ale postului Paștelui, care au menirea de a-i pregăti pe credincioși pentru Înviere. În fiecare seară din Săptămâna Mare în biserici se vor oficia Deniile, slujbe prin care credincioșii îl „petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere. 

10 apr. 2023, 10:00
Săptămâna Mare 2023. În ce zile se spală în Săptămâna Patimilor, când se pot vopsi ouăle

În Lunea Mare, prima zi din Săptămâna Patimilor, femeile încep curățenia de Paște. Gospodinele scot totul afară şi aerisesc casa existând credinţa că, astfel, toate relele de peste iarnă vor ieşi din casă. De asemenea, se văruiește și se spală haine, se călca rufe și se pot face reparațiile necesare din casă.

Citește și: Săptămâna Patimilor 2023. Lunea Mare, tradiţii şi superstiţii. Ce este bine să facă credincioşii în această zi ca „să nu-i blesteme casa”

Curățenia continuă și în Marțea Mare. Gospodinele fac activităţile casnice, pregătirile pentru Paște. Femeile trebuie să aspire, se dea cu mătura, să spele geamurile, rufele și să facă treburile grele pe lângă casă. Și bărbații trebuie să participe la aceste activități, să-și ajute soțiile. Se spune că este bine să le fie de ajutor nevestelor ca să aibă noroc în relație tot restul anului și parte de spor în casă.

Miercurea Mare este ziua în care Hristos a fost vândut de Iuda pe 30 de arginţi. Datorită puternicei încărcături simbolice a acestei zile, miercurea din Săptămâna Mare a devenit o zi în care se posteşte nu doar în Postul Paştelui, ci în fiecare miercuri de peste an. În Miercurea Mare gospodinele au voie să spele, iar bărbații pot face treburi în gospodărie, în grpdină.

Citește și: Denii 2023. La ce oră încep slujbele din Săptămâna Patimilor

În Joia Mare, gospodinele înroşesc ouăle.

Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor, zi cunoscută în popor şi cu denumirile de Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu pentru toţi creştinii. Este ziua în care Fiul Domnului a fost răstignit pe cruce şi a murit pentru mântuirea întregii omeniri. În această zi se ține post negru.

Vinerea Patimilor trebuie cinstită cum se cuvine, astfel că treburile gospodăreşti sunt complet interzise. În această zi, gospodinele nu mai au voie să spele, să coacă. Se zice că cine nu respectă această tradiţie arde mâinile Maicii Domnului. În Vinerea Mare nu se vopsesc ouă. Cine nu le-a vopsit Joi mai pot face acest lucru în Sâmbăta Mare.

Sâmbăta Mare este ultima zi de post. În această zi credincioşii români prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului. Este ultima zi dinaintea Paștelui, iar gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiţionale şi finalizează curăţenia.