Săptămâna Patimilor 2023. Lunea Mare, tradiţii şi superstiţii. Ce este bine să facă credincioşii în această zi ca „să nu-i blesteme casa”

Lunea Mare este prima zi din Săptămâna Patimilor. Acestei zile îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă ca să le meargă bine şi să fie feriţi de cele rele.

09 apr. 2023, 15:12
Săptămâna Patimilor 2023. Lunea Mare, tradiţii şi superstiţii. Ce este bine să facă credincioşii în această zi ca „să nu-i blesteme casa”

Săptămâna Patimilor 2023. Lunea Mare este dedicată lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos.

Denia din Lunea Mare

În Biserică, preotul aduce în față icoana tânărului Iosif, care a fost vândut de frații săi în Egipt. La Liturghie se citește istoria vieții acestuia, deoarece amintește de felul în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda.

Pilda deniei din Lunea Mare este că, asemenea lui Iosif înainte de a-L regăsi pe Hristos cel mort şi înviat, trebuie să ne regăsim fraţii, chiar şi pe cei care ne-au greşit, cărora să le răsplătim cu bine, scrie Ziarul Lumina. Aşa cum Iosif a fost aruncat într-o fântână adâncă, tot aşa şi Hristos a fost pus în mormânt, de unde a înviat a treia zi.

Citeste si Denii 2023. La ce oră încep slujbele din Săptămâna Patimilor

În timpul deniei de luni se face şi pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim. Istoria smochinului îndeamnă la umilinţă. Fiecare suflet lipsit de orice roadă duhovnicească este un smochin. Dacă Domnul nu găseşte în el odihnă, a doua zi, adică după viaţa aceasta de acum, îl usucă prin blestem şi-l trimite în focul veşnic.

Săptămâna Patimilor 2023. Lunea Mare, tradiţii şi obiceiuri

Ca obiceiuri și superstiții, în Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște. Gospodinele scot totul afară şi aerisesc casa existând credinţa că, astfel, toate relele de peste iarnă vor ieşi din casă. De asemenea, se văruiește și se spală totul. Se spune că nu este bine ca Sărbătoarea Învierii Domnului să te prindă cu locuinţa necurăţită deoarece „casa te va blestema”, scrie traditii-superstitii.ro

Citeste si Vortexul polar îşi schimbă direcţia. Elena Mateescu anunţă când scăpăm de urgia albă. Cum va fi vremea în Săptămâna Mare

Rugăciuni care se spun în Lunea Mare

„Iata Mirele vine in miezul noptii si fericita este sluga pe care o va afla priveghind; iara nevrednic este iarasi pe carele [il] va afla lenevindu-se. Vezi dar, suflete al meu, cu somnul sa nu te ingreuiezi, ca sa nu te dai mortii, si afara de imparatie sa te incui. Ci te desteapta strigand: Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule; pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.”

„Cinstitele patimi au rasarit lumii in aceasta zi, ca niste lumini de mantuire, ca Hristos merge sa patimeasca din bunatatea Sa. Cel ce cuprinde toate cu palma, primeste a Se rastigni pe lemn, ca sa mantuiasca pe om.”

„Judecatorule cel nevazut, cum Te-ai vazut cu trup si mergi sa Te ucizi de oameni fara de lege, judecand judecata noastra cu patima Ta! Pentru acesta, lauda, marire si slava inaltand stapanirii Tale, Cuvinte, cu un glas le aducem Tie.”

„Ziua aceasta luminat aduce inceputurile patimilor Domnului; veniti dar, iubitorilor de praznuire, sa-L intampinam cu cantari. Ca Ziditorul merge sa ia rastignire, intrebari si batai, judecandu-Se de Pilat. Si inca lovindu-Se de la rob cu palma peste cap; toate va sa le rabde, ca sa mantuiasca pe om. Pentru aceasta strigam: Iubitorule de oameni, Hristoase Dumnezeule, daruieste iertare de gresale celor ce se inchina cu credinta preacuratelor Tale patimi.”