„Săptămâna meseriilor”, în şcolile care vor avea clase de învăţământ profesional

Unităţile de învăţământ care vor avea clase de învăţământ profesional organizează în perioada 5-9 martie, în parteneriat cu agenţii economici, şcoala "Săptămâna meseriilor", care are rolul de a informa elevii şi părinţii acestora cu privire la oferta pentru această formă de pregătire.

RomaniaTV.net
04 mart. 2012, 17:59
„Săptămâna meseriilor”, în şcolile care vor avea clase de învăţământ profesional

„De la momentul preluării mandatului de ministru, un obiectiv important a fost consolidarea învăţământului profesional şi reluarea tradiţiei referitoare la dobândirea unei meserii solicitate pe piaţa muncii, în acestă formă de pregătire. Am reanalizat tot ceea ce am găsit în minister pe acest subiect şi am luat decizii care să permită aplicarea prevederilor noii legi cu privire la învăţământul profesional”, a declarat, duminică, ministrul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului, Cătălin Baba, potrivit Mediafax.

Ministrul a spus că termenele privind învăţământul profesional au fost devansate, site-ul destinat acestuia fiind operaţional.

„Am reuşit devansarea unor termene, astfei încât site-ul www.alegetidrumul.edu.ro este operaţional mai repede decât era pevăzut. Informaţiile care pot fi găsite în acest moment pe site vizează: calificările ce pot fi dobândite prin învătământul profesional, informaţii privind înscrierea, respectiv etapele de înscriere, documentele necesare, candidaţii care se pot înscrie, dar şi alte date privind structura pregătirii prin învăţământul profesional”, a precizat ministrul Educaţiei. De asemenea, pe site este descris programul „Alege-ţi drumul” şi avantajele acestuia.

Potrivit lui Cătălin Baba, în cursul săptămânii viitoare se vor fundamenta alte elemente, precum oferta pentru învăţământul profesional la nivel naţional, respectiv numărul de locuri disponibile pentru fiecare calificare, calificările care pot fi dobândite, uniţătile de învăţământ în care se organizează învăţământul profesional. De asemenea, va fi publicată o hartă interactivă cu şcolile care organizează învăţământ profesional şi partenerii acestora, adică angajatorii cu care unităţile au contract pentru acestă formă de pregătire.

„Totodată, în perioada 5 – 9 martie, în unităţile care îşi propun clase de învăţământ profesional se desfăşoară acţiunea „Săptămâna meseriilor”. Acţiunea se desfăşoară în parteneriat cu agenţii economici parteneri ai şcolii şi are rolul de a informa elevii şi părinţii acestora cu privire la oferta pe care şcoala o propune pentru învăţământul profesional”, a mai spus ministrul.

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat în 8 februarie că ” anul şcolar 2012-2013 va însemna un an de cotitură în ceea ce priveşte învăţământul profesional din România”.

Un ordin al fostului ministru Funeriu din februarie stabileşte reperele pentru învăţământul profesional. Astfel, pentru acest tip de învăţământ vor putea opta elevii care finalizează cu succes clasa a IX-a în anul şcolar 2011-2012. Deci vor putea intra absolvenţii clasei IX-a, elevi de 15-16 ani. Această rută de formare se va desfăşura în cadrul liceelor tehnologice. Învăţământul profesional va dura doi ani. În primul an vor avea 40 la sută formare teoretică, adică 525 de ore şi 60 la sută formare practică, adică 740 de ore. Practrica durează şase săptămâni şi se defăşoară la angajator. Al doilea an va avea 25 la sută formare teoretică, adică 315 ore şi 75 la sută, formare practică, adică 885 de ore, cu cinci săptămâni de practică la angajator.

Elevul va ieşi din acest învăţământ profesional cu un certificat de calificare, nivel III din cadrul european al calificărilor.

De asemenea, elevii care vor urma această rută vor primi o bursă al cărei cuantum minim este de 200 de lei pe lună. Mai mult, va exista o ofertă înclusiv în limbile minorităţilor naţionale.

Nu în ultimul rând elevii care vor finaliza acest învăţământ, dar care ulterior vor dori să contine pe o rută a liceului vor putea face clasele a XI-a şi a XII-a pentru a merge spre bacalaureat.