Săptămâna mondială a spaţiului cosmic 2012 are loc între 4-12 octombrie

Agenţia Spaţialǎ Română (ROSA), coordonatorul naţional al activitǎţilor din domeniul spaţial, invită toţi iubitorii spaţiului la ediţia din acest an a Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, între 4 şi 12 octombrie.

RomaniaTV.net
04 oct. 2012, 14:33
Săptămâna mondială a spaţiului cosmic 2012 are loc între 4-12 octombrie

Sǎptǎmâna Mondialǎ a Spaţiului Cosmic este o sǎrbǎtoare internaţionalǎ a ştiinţei şi tehnologiei şi a contribuţiilor acestora la îmbunǎtǎţirea condiţiei umane.

Sǎptǎmâna Mondialǎ a Spaţiului Cosmic este dedicatǎ în primul rând profesorilor, elevilor şi studenţilor, fiind, însǎ, deschisǎ participǎrii tuturor. Instituţii publice, firme, muzee, organizaţii non-profit, cadre didactice, chiar şi persoane fizice pot organiza evenimente pentru a sǎrbǎtori spaţiul.

În anul 2011 au avut loc peste 100 de evenimente în mai bine de jumǎtate din judeţele României, aflată pe primul loc în lume ca participare. De la mic la mare, participanţii români s-au implicat în explorarea universului cu ochii minţii. Multe dintre evenimente au avut loc în mediul rural, presa naţionalǎ şi localǎ implicându-se în promovarea acestor evenimente în rândul publicului.

Evenimentele au fost diverse, de la spectacole, proiecţii de filme, carnavaluri spaţiale pânǎ la lansǎri de rachetomodele. Imaginaţia şi inventivitatea organizatorilor şi participanţilor s-au dovedit fǎrǎ limite, iar frumuseţea spaţiului cosmic şi entuziasmul participanţilor sunt o garanţie cǎ în România o nouă generaţie de oameni de ştiinţǎ se aflǎ în formare.

Şi în anul 2012, românii sunt aşteptaţi sǎ contribuie la sǎrbǎtorirea Sǎptǎmânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, Agenţia Spaţialǎ Românǎ oferind diplome celor mai merituoşi organizatori. Persoanele interesate de a organiza evenimente sunt invitate sǎ înscrie oficial evenimentul pe care îl vor organiza la adresa http://tinyurl.com/wswnewevent, şi sǎ trimitǎ ulterior un scurt raport şi imagini de la eveniment.

Adunarea Generalǎ a ONU a decis, în anul 1999, ca acest eveniment sǎ aibǎ loc în fiecare an între 4 şi 10 octombrie, sǎrbǎtorind lansarea, pe 4 octombrie 1957, a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorǎrii spaţiului cosmic, dar şi semnarea, pe 10 octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guverneaza activitǎţile statelor în explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti.