Săptămâna Neagră 2022. De ce nu este bine ca femeile să muncească în aer liber în această săptămână

Săptămâna care urmează Paştelui Blajinilor este cunoscută drept Săptămâna Neagră sau a Negrilor. Este o perioadă în care, potrivit credinţelor populare, nu este bine să faci nimic pentru că ceea ce faci se poate înnegri.

04 mai 2022, 14:40
Săptămâna Neagră 2022. De ce nu este bine ca femeile să muncească în aer liber în această săptămână

Săptămâna Neagră 2022. Se spune că această săptămână este una a morţilor. A doua și a treia săptămână după Paști sunt consacrate morților pământului, în timp ce următoarele, dintre care a patra este cea mai periculoasă, sunt periculoase din cauza Rusaliilor, duhurile morților, potrivit culegătorului de folclor Th. Speranția, citat de alba24.ro.

Săptămâna Neagră 2022. Cine este bine să postească în această săptămână

Potrivit credinţelor populare, tot ce se va naște în această săptămână nu va trăi. În această săptămână, este bine ca rudele cele mai apropiate unui mort să postească. Exista credința că, dacă nu se ținea această săptămână, oamenilor morți fără lumânare le este rău pe cealaltă lume.

În unele zone ale ţării există credinţa că cine moare în această săptămână merge în întuneric, adică în iad. În alte părţi există obiceiul ca celor care mor în această săptămână să nu li se facă pomană, căci, fiind în Săptămâna Neagră, sufletele morților nu o văd.  Prin alte părți, spunea superstiția, cine moare în această săptămână înnegrește.

Citeste si Povestea stranie a părintelui Manuil, preotul născut în satul lui Terente. Mergea pe ape, dispărea dintr-un loc şi apărea peste câteva sute de metri şi vorbea cu sfinţii

Săptămâna Neagră 2022. De ce femeile nu trebuie să lucreze în aer liber în nicio zi din Săptămâna Neagră

În unele sate, nu era o sărbătoare aparte, dar multe femei o serbau, postind în cinstea mironosițelor.

Se crede că, în Săptămâna Neagră, nu este bine sa faci pomeni că se înnegresc colacii, nu e bine să lucrezi pentru că ți se face negru înaintea ochilor și nu se pun cloști pentru pui deoarece ouăle se înnegresc. Femeile evită să lucreze în aer liber întreaga săptămână ca să nu li se înnegrească fața vara, potrivit alba24.ro

Potrivit datinilor străbune, trei marți și trei joi după Paști se sărbătoresc ca să nu bată piatra. Cele trei marți se numesc Ropotinii sau Marțea Mânioasă. Bătrânii credeau că cine lucrează în aceste zile se îmbolnăvește de epilepsie. Femeile care nu lucrau în aceste zile se credea că vor căpăta puteri deosebite.

Citeste si Traumele din copilăria preotului Vasile Ioana: „Mă rugam la Dumnezeu să mă ia din iadul acela”