Săptămâna Patimilor 2022. Joia Mare, Denia celor 12 Evanghelii. Se ţine post cu mâncare uscată. Tradiţia celor 12 noduri te ajută să scapi de frici şi necazuri

Joia Mare, cunoscută în popor şi sub denumirile de Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră sau Joimărița, este ziua în care, în bisericile din toată ţara, preoţii citesc Denia celor 12 Evanghelii.

20 apr. 2022, 23:19
Săptămâna Patimilor 2022. Joia Mare, Denia celor 12 Evanghelii. Se ţine post cu mâncare uscată. Tradiţia celor 12 noduri te ajută să scapi de frici şi necazuri

Săptămâna Patimilor 2022, Joia Mare. În Denia celor 12 Evanghelii, ne sunt amintite patru momente grele din existenţa Mântuitorului: spălarea picioarelor apostolilor, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea şi răstignirea lui Iisus.

Săptămâna Patimilor 2022 Joia Mare. Se posteşte cu mâncare uscată

În această zi, gospodinele înroşesc ouăle. Azi este recomandat să se ţină post cu mâncare uscată. De asemenea, la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca, iar creştinii care s-au spovedit se împărtăşesc.

În Joia Mare, există superstiția conform căreia fetele obişnuiesc ca, în timpul slujbei, să facă pe o sfoară câte un nod, după fiecare Evanghelie, apoi să îşi pună sfoara sub pernă, în timpul nopţii, pentru a-şi visa ursitul. De asemenea, când cineva are un necaz, este bine să delege câte un nod, iar necazul va dispărea.

Până în Joia Mare, femeile trebuie să termine de tors cânepă. La cele leneșe se spunea că vine Joimărița să vadă ce-au lucrat. Iar dacă le prinde dormind, le face neputincioase a lucra tot anul. În trecut, o femeie bătrână mergea pe la casele cu fete mari și dădea foc cânepii netoarse, potrivit crestinortodox.ro.

În Joia Mare, se face ultima pomenire a morților din Postul Mare. În Oltenia și acum se fac în zori, în curți și/sau la morminte focuri pentru morți; ele simbolizează focul pe care l-au făcut slujitorii lui Caiafa în curtea arhierească, să se încălzească la el când Iuda l-a vândut pe Hristos.

Citeste si Denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare. Cum te ajută cele 12 noduri să scapi de necazuri sau să-ţi găseşti sufletul-pereche

Ziua în care se înroşesc ouăle

În Joia Mare, femeile înroşesc ouă. Se spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică tot anul. De asemenea, oamenii cred că aceste ouă sfințite și îngropate la moșie o feresc de piatră.

Legenda vopsirii ouălor în culoarea roşie spune că, întâlnindu-se cu fariseii, Maria Magdalena le-a spus că Hristos a înviat. Iar ei au răspuns că Hristos va învia când se vor inrosi ouăle din coșul ei. Și pe dată, ouăle s-au făcut roșii. Se mai spune că, după Înviere, fariseii au aruncat cu pietre în Maria Magdalena, pietre care se prefăceau în ouă roșii.

Ouăle colorate în alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primăverii. Unele gospodine aleg să vopsească ouă inclusiv în negru, care simbolizează chinul și durerea pe care le-a suferit Hristos pe cruce.

Citeste si Se spală în Joia Mare? Ce activităţi gospodăreşti sunt permise în această zi, astfel încât să nu fie tulburată liniştea sufletelor răposaţilor care se întorc la casele lor