Săptămâna Patimilor 2022. Miercurea Mare, ziua în care nu trebuie să te enervezi ca să nu atragi răul asupra ta şi asupra familiei

Cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor, Miercurea Mare, este ziua în care Hristos a fost vândut de Iuda pe 30 de arginţi. Datorită puternicei încărcături simbolice a acestei zile, miercurea din Săptămâna Mare a devenit o zi în care se posteşte nu doar în Postul Paştelui, dar în orie miercure de peste an.

19 apr. 2022, 18:16
Săptămâna Patimilor 2022. Miercurea Mare, ziua în care nu trebuie să te enervezi ca să nu atragi răul asupra ta şi asupra familiei
Sărutul lui Iuda

Săptămâna Patimilor 2022, Miercurea Mare. În această zi, se finalizează curăţenia de Paşte începută în Lunea Mare. Începând de mâine, potrivit tradiţiei, gospodinele trebuie să se ocupe doar de prepararea bucatelor specifice.

Săptămâna Patimilor 2022, Miercurea Mare. Semnificaţia religioasă a zilei de miercuri

În ziua de miercuri a Săptămânii Mare, denia îl pomenește pe Iuda, cel care L-a vândut pe Mântuitor pe 30 de arginţi. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post. Astfel, alături de vineri (ziua în care Iisus a fost răstignit), miercurea este una din cele două zile ale săptămânii în care creştinii postesc pe tot parcursul anului, cu excepţiile zilelor marcate ca „harţi” în calendarul ortodox.

Tot în Miercurea Mare se face pomenirea femeii celei păcătoase, care, aflând că Mântuitorul se află în casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir înmiresmat ca să-l toarne pe capul lui Iisus, iar cu părul ei ștergea lacrimile ce-i picau din ochi pe picioarele Domnului.

Citeste si Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă: „Este cea mai mare greșeală pe care o facem la masa de Paște”

Săptămâna Patimilor 2022, Miercurea Mare. Ce trebuie să faci ca să nu se abată asupra ta mânia Joimăriţei

În Oltenia, există obiceiul ca miercuri seara, când soarele asfințește, copiii să meargă cu colindul, la sfârșit primind ouă pentru a le roși, scrie traditii-superstitii.ro.

Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile în câmp (săpat, curățat pomi, semănat), după această zi toți membrii familiei trebuie să se ajute între ei la treburile gospodărești. Tot până azi, femeile trebuie să termine torsul din furcă, ca să nu fie pedepsite de Joimăriță (o femeie fioroasă care pedepsea femeile leneșe pe parcursul anului. Uneltele de tortură ale Joimăriței erau: căldura, oala cu jăratec, ardea degetele femeilor leneșe. Joimărița era, la origini, o zeitate a morții care supraveghea focurile din Joia Mare, treptat devenind un personaj justițiar care pedepsea lenea).

În popor se spune că, în această zi, trebuie să te împaci cu toți cei care ai fost certat până acum. De asemenea, evită să te superi și să te enervezi în această zi, să spui vorbe urâte și să ai gânduri necurate.

În Miercurea Mare se ţine post negru. Credincioşii care reuşesc să-l ţină se vor bucura tot anul de protecţia Sfintei Miercuri.

Citeste si Ce să faci în noaptea de Înviere ca să ai noroc la bani. Lidia Fecioru a dezvăluit secretul, ce ar trebui să avem în buzunar