Săptămâna Patimilor – Marţea Mare 2021. Tradiţii şi superstiţii. Ce trebuie să facă bărbaţii în Marţea Seacă pentru a avea o căsnicie trainică

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână dinainte de Paşte. În această perioadă, în biserici se săvârşesc slujbe speciale, numite Denii.

27 apr. 2021, 06:59
Săptămâna Patimilor – Marţea Mare 2021. Tradiţii şi superstiţii. Ce trebuie să facă bărbaţii în Marţea Seacă pentru a avea o căsnicie trainică
Săptămâna Patimilor - Marţea Mare 2021. Tradiţii şi superstiţii. Sursa FOTO: glasul-hd.ro

Săptămâna Patimilor – Marţea Mare 2021. Dacă în Lunea Mare, începe curățenia de Paște (se scoate totul la aerisit, se spală rufe, se calcă și se fac reparațiile necesare prin casă), în Marţea Mare această curăţenie continuă, dar cu alte activităţi.

Săptămâna Patimilor – Marţea Mare 2021. Ce reprezintă Marţea Seacă

Marțea din Săptămâna Patimilor, numită şi Marțea Seacă, este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, când Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu, dar și propriile patimi, cu doar trei zile înainte de a fi judecat, potrivit traditii-superstitii.ro.

În această zi, credincioșii sunt îndemnați să privegheze, altfel spus, să fie pregătiți în orice clipă să-l întâmpine pe Iisus.

Citeşte şi Paşte 2021. Florin Cîţu cere slujbă de Înviere cu distanțare, în curtea bisericilor

În Marţea Seacă, în biserici, preoţii citesc pilda celor zece fecioare, cinci „înţelepte” şi cinci „neînţelepte”, care se pregătesc pentru ”nuntă”: la întâmpinarea lui Hristos, cinci fecioare L-au aşteptat cu candela plină cu ulei, iar celelalte cinci au avut candela fără ulei. Candela fără ulei reprezintă realizarea de sine în totala nepăsare faţă de ceilalţi, iar candela cu ulei reprezintă evlavia însoţită de milostenie.

Conform Noului Testament, întâlnirea cu Hristos se aseamănă unei nunți. Prin această parabolă, Biserica îndeamnă la post, rugăciune şi milostenie pentru a întâmpina cum se cuvine Învierea Domnului.

Săptămâna Patimilor – Marţea Mare 2021. Ce fac gospodinele în această zi

În Marțea Seacă, există superstiția conform căreia țăranii trebuie să se spele ritualic pentru a seca bolile. Centrându-se pe termenul generic al săptămânii (a seca, secare, secat), ziua este caracterizată de practici magice ambivalente, ce utilizează atât magia negativă (interdicții pentru a nu stârni golul, secul, nenorocul), cât și pe cea pozitivă (scăldatul ritualic, pentru a seca bolile).

În această zi, gospodinele trebuie să aspire, se dea cu mătura, să spele geamurile și să facă treburile grele pe lângă casă. Pentru bărbați, se spune că este bine să le fie de ajutor nevestelor în această zi, pentru că vor avea noroc în relație tot restul anului și vor avea parte de spor în casă.

Citeste si Gigi Becali, gest surprinzător înainte de Paşte. Cum a reacţionat faţă de oamenii care îl aşteptau să îi ceară ajutor


loading...