Săptămâna Patimilor – Miercurea Mare 2021. Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine ca, în această zi, să ţii post negru

Miercurea Mare, a treia zi din Săptămâna Patimilor, este ziua în care Hristos a fost vândut de Iuda pe 30 de arginţi. Datorita puternicei încărcături simbolice a acestei zile, miercurea din Săptămâna Mare a devenit permanent zi în care se posteşte.

28 apr. 2021, 03:04
Săptămâna Patimilor – Miercurea Mare 2021. Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine ca, în această zi, să ţii post negru
Sărutul lui Iuda

Săptămâna Patimilor – Miercurea Mare 2021. Dacă în Lunea Mare, începe curățenia de Paște (se scoate totul la aerisit, se spală rufe, se calcă și se fac reparațiile necesare prin casă), în Marţea Mare această curăţenie continuă cu aspirat, măturat, spălatul geamurilor şi realizarea altor treburi grele pe lângă casă, în Miercurea Mare treburile casnice trebuie să fie finalizate.

Săptămâna Patimilor – Miercurea Mare 2021. Semnificaţia religioasă a zilei de miercuri

În ziua de miercuri a Săptămânii Mare, denia îl pomenește pe Iuda, apostolul devenit vânzător, care îl trădează şi-l vinde pe Învățător. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post. Astfel, alături de vineri (ziua în care Iisus a fost răstignit), Miercurea Mare este una din cele două zile ale săptămânii în care creştinii postesc pe tot parcursul anului, cu excepţiile zilelor marcate ca „harţi” în calendarul ortodox.

Citeste si Miei de Paşte 2021. În ce condiţii se pot cumpăra şi sacrifica direct de la fermă

Tot în această zi se face pomenirea femeii celei păcătoase, care, aflând că Mântuitorul se află în casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir înmiresmat, de mare preț, că să-l toarne pe capul lui Iisus Hristos, iar cu părul capului ei ștergea lacrimile ce-i picau din ochi pe picioarele Domnului.

Săptămâna Patimilor – Miercurea Mare 2021. În această zi, trebuie finalizate treburile casnice, altfel asupra femeilor se abat pedepsele Joimăriţei

În Oltenia, există obiceiul ca miercuri seara, când soarele asfințește, copiii să meargă cu colindul, la sfârșit primind ouă pentru a le roși, scrie traditii-superstitii.ro.

Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile în câmp (săpat, curățat pomi, semănat), după această zi toți membrii familiei trebuie să se ajute între ei la treburile gospodărești. Tot până azi, femeile trebuie să termine torsul din furcă, ca să nu fie pedepsite de Joimăriță (o femeie fioroasă care pedepsea femeile leneșe pe parcursul anului. Uneltele de tortură ale Joimăriței erau: căldura, oala cu jăratec, ardea degetele femeilor leneșe. Joimărița era, la origini, o zeitate a morții care supraveghea focurile din Joia Mare, treptat devenind un personaj justițiar care pedepsea lenea).

De menţionat faptul că cenușa din sobă de la focul din Miercurea Mare trebuie aruncată în grădină, peste straturile cultivate, pentru a le proteja de dăunători.

Citeste si Vopseaua de ouă pentru Paşte, pericol pentru sănătatea oamenilor. Are mai multe chimicale decât în anii trecuţi. STUDIU ANPC

În popor se spune că, în această zi, trebuie să te împaci cu toți cei care ai fost certat până acum. E bine să nu te superi și să nu te enervezi, să nu spui vorbe urâte și să nu ai gânduri necurate.

Tot astăzi se ține post negru. Credincioșii care postesc în cea de-a treia zi a Săptămânii Mari vor fi protejați tot anul de către Sfânta Miercuri.