Şapte bolnavi de cancer au dat în judecată MS. CNAS, obligată să le ofere GRATUIT medicamente

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis miercuri ca Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) să ofere gratuit medicamente noi către şapte bolnavi de cancer. CNAS a anunţat că va ataca decizia Curţii de Apel Bucureşti.

18 iun. 2014, 13:57
Şapte bolnavi de cancer au dat în judecată MS. CNAS, obligată să le ofere GRATUIT medicamente

Şapte pacienţi bolnavi de cancer au dat în judecată Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru a avea acces mai rapid la tratamente şi medicamente noi, care nu se regăsesc pe lista de medicamente compensate sau gratuite, deoarece autorităţile nu au actualizat-o, scrie Agerpres.

Citeşte şi INCREDIBIL. Cum a scăpat de cancer o pacientă care nu răspundea la chimioterapie

În decizia instanţei sunt enumerate şi medicamente ce trebuie oferite în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală) celor şapte pacienţi: Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf), Ipilimumab (denumire comercială Yervoy), Tocilizumabum (denumire comercială Roacterma), Crizotinibum (denumire comercială Xalkori).

Deşi decizia nu este definitivă, ea este executorie.

Unul dintre reclamanţi este Alexandru Groper, care de doi ani suferă de cancer de piele şi a epuizat toate variantele de tratament disponibile. Singura lui şansă este un medicament nou, care însă nu se găseşte pe lista tratamentelor compensate şi gratuite.

Citeşte şi Cum ştii că ai cancer: Află simptomele generale ale acestei boli

Medicamentele noi ar fi trebuit să intre pe lista de gratuităţi la 1 aprilie, însă actualizarea listei a fost amânată pentru luna octombrie.

Alianţa Pacienţilor Cronici a anunţat că a sesizat Comisia Europeană în legătură cu întârzierea actualizării listei cu medicamente compensate pentru bolnavii de cancer.

Pe lista de medicamente compensate ar trebui să intre aproape 130 de tratamente noi, împotriva cancerului, hepatitei sau diabetului, însă Ministerul Sănătăţii a aprobat introducerea doar a 17 molecule noi, pentru pacienţii cu boli rare.

CNAS va ataca decizia CAB privind medicamentele oncologice

Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate va ataca decizia Curţii de Apel Bucureşti de punere în executare a sentinţei privind acordarea unor medicamente în regim de compensare 100% pentru şapte pacienţi cu afecţiuni oncologice, informează CNAS prin intermediul unui comunicat remis miercuri AGERPRES.

„După comunicarea sentinţei cu privire la acordarea unor medicamente în regim de compensare 100% pentru şapte pacienţi, CNAS va pune în executare sentinţa, având în vedere caracterul executoriu al acesteia. Menţionăm că, prin respectarea acestei decizii, CNAS încalcă art.232 din Legea 95/2006, care prevede că asiguraţii au dreptul la medicamente cuprinse în lista de medicamente compensate şi gratuite aprobată prin Hotărâre de Guvern. Drept urmare, CNAS va exercita căile de atac legale împotriva sentinţei date de instanţă”, se arată în comunicatul CNAS.

Potrivit sursei, în ultimii doi ani, „CNAS a acordat o atenţie deosebită Programului Naţional de Oncologie, atât în ceea ce priveşte fondurile alocate, cât şi prin introducerea unor subprograme noi”.

„Dacă în anul 2012, bugetul alocat Programului Naţional de Oncologie a fost de 1,03 miliarde lei şi a permis tratarea a 98.261 pacienţi, în anul 2014 programul are alocat un buget de 1,22 miliarde lei, care permite tratarea unui număr de 108.000 pacienţi”, susţine CNAS.

Totodată, CNAS a reamintit că, pentru prima dată în ultimii şase ani, Ministerul Sănătăţii a actualizat lista cu medicamente compensate şi gratuite.

Într-o primă etapă, au fost introduse 17 medicamente fără echivalent terapeutic, care se adresează pacienţilor care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative.

În prezent, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a iniţiat procesul de evaluare a listei de medicamente compensate şi gratuite cu respectarea legilor şi directivelor europene în vigoare.

„Până la finalul acestui an, Ministerul Sănătăţii va elabora o nouă listă de medicamente compensate şi gratuite pe baza unor criterii obiective, verificabile şi transparente care trebuie să ţină cont de nevoile pacienţilor”, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii va aloca 10.000.000 lei pentru medicamente necesare bolnavilor de HIV/SIDA