Şapte mituri ale energiei nucleare: Nu este nici verde, nici ieftină şi nici sigură

Susținătorii industriei nucleare resping permanent temerile populației legate de securitatea și siguranța centralelor atomice cu argumente de ordin economic, susținând chiar că acest tip de energie nu poluează. În realitate însă, energia nucleară nu este nici verde, nici ieftină, nici sigură, arată fundaţia TERRA Mileniul III.

RomaniaTV.net
26 apr. 2012, 10:08
Şapte mituri ale energiei nucleare: Nu este nici verde, nici ieftină şi nici sigură

Cele şapte mituri ale energiei nucleare:

1. Energia nucleară nu este regenerabilă! În producția ei se folosește ca materie primă uraniul, care este o resursă limitată. Ca și in cazul petrolului, lupta pentru uraniu va pune o presiune uriașă pe statele care dețin această resursă (Kazakhstan, Canada, Australia).

2. Energia nucleară nu asigură independența energetică. Acest scenariu este valabil doar într-un interval de timp limitat și doar în acele țări care dețin resurse de uraniu. Resursele de uraniu ale României se vor epuiza în aproximativ 5 ani, conform Strategiei energetice a României pentru perioada 2007—2020.

3. Energia nucleară nu este nepoluantă. Contrar promotorilor săi, energia nucleară nu este neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră și are un impact semnificativ asupra mediului – începând cu mineritul de uraniu, continuând cu transportul și procesarea minereului, apoi construcția centralei nucleare, mentenanță și în final, dezafectarea ei.  

4. Deșeurile radioactive nu pot fi neutralizate. Industria nucleară lasă o povară imensă pe umerii generațiilor viitoare, întrucât până în prezent nu a fost gasită o soluție pentru depozitarea în siguranță a deșeurilor radioactive.  

5. Centralele nucleare nu sunt niciodată 100% sigure. Indiferent de numărul sistemelor de siguranță, centralele nucleare sunt manevrate de oameni, iar eroarea umană nu poate fi eliminată.

6. Energia nucleară nu este ieftină. În prețul energiei nucleare nu se regăsesc costurile pentru dezafectarea centralei, pentru asigurarea în cazul unui accident major și, de multe ori, nici costurile pentru depozitarea deșeurilor radioactive.

7. Radioactivitatea nu are graniță. Deși decizia de a dezvolta sectorul nuclear se ia la nivel guvernamental, în cazul unui accident major efectele se răsfrâng și asupra altor comunități care nu au avut nicio implicare în luarea unei astfel de decizii.