Peste 17 tone de carne, RETRASE de la comercializare din magazinele din Bucureşti, Braşov şi Cluj

Peste 13 tone de carne de pasăre au fost retrase de la comercializare în Capitală şi în Braşov, cu ocazia verificărilor vizând lanţul de supermarket-uri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om, a anunţat Vladimir Mănăstireanu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA).

30 oct. 2013, 13:12
Peste 17 tone de carne, RETRASE de la comercializare din magazinele din Bucureşti, Braşov şi Cluj

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în urma informaţiilor privind livrarea de carne de pui alterată de către Avicola Călăraşi, la „un lanţ de supermarket-uri”, destinatar fiind Selgros, conform informaţilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.

Mănăstireanu a spus că au fost demarate verificări toată ţara în lanţul de supermarket-uri şi că managementul acestuia a decis să retragă de la vânzare toate loturile provenind de la Avicola Călăraşi.

„Verificăm tot ce înseamnă carne de pasăre, pe lanţul de distribuţie. Verificările continuă. Cel puţin în Bucureşti s-au retras 7.352 de kilograme de carne de pasăre. Controlul este un proces complex şi vizează controlul salmonelelor în ferme şi se fac probe. Avem informaţii că s-a depistat un tip de salmonella în fecale (materiile fecale ale păsărilor n.r.), dar că nu este patogenă pentru om”, a declarat Vladimir Mănăstireanu, vicepreşedinte al ANSVSA.

Şi în Braşov au fost retrase în jur de 6.200 de kilograme de carne, iar la Cluj-Napoca au fost puse sub sechestru, cu suspiciune de salmonella, patru tone de carne de pui provenită de la Avicola Călăraşi.

Directorul DSVSA Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat că urmează să fie luate probe din carne pentru analiză, în vederea confirmării sau infirmării suspiciunii.

„Inspectorii DSVSA Cluj au pus, miercuri, sechestru pe o cantitate de patru tone de carne de pui care a fost retrasă de la consum de la un supermarket din Cluj-Napoca. Cei de acolo ne-au cerut să eliberăm documente în vederea neutralizării cărnii, au vrut să o ducă la Protan Dej pentru a fi distrusă. Există suspiciunea că ar fi fost infestată cu salmonella. Joi vom lua probe pentru analiză, iar rezultatul îl aşteptăm în patru zile. Carnea a provenit de la Avicola Călăraşi”, a spus Pivariu.

Potrivit acestuia, în cazul în care se va confirma suspiciunea de salmonella, se va emite o alertă naţională.

Mai mult, reprezentantul ANSVSA a spus că „undeva pe marţea viitoare, sperăm să avem rezultatele analizelor acestor loturi„.

Potrivit şefului ANSVSA, Selgros nu a informat autoritatea sanitară veterinară despre carnea de pasăre retrasă de la comercializare.

Dacă ar fi vorba de carne alterată, agentul economic este obligat să sesizeze autorităţile. Nu avem nicio informare de la conducerea supermarketurilor. Vizavi de carnea care ar fi provenit de la Avicola Călăraşi, până la ora aceasta, am realizat verificări, iar conducerea supermarketului Selgros a decis să retragă toată carnea care provine de la acel producător”, a mai spus vicepreşedintele ANSVSA.

Selgros a anunţat, miercuri, că a retras din magazinele sale toate produsele livrate de Avicola Călăraşi, din cauza aspectului şi calităţii necorespunzătoare, şi a decis stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situaţiei.

„Siguranța alimentelor comercializate este promisiunea fundamentală pe care compania Selgros și-o asumă și o respectă în permanență față de clienții săi. Sistemele HACCP (sistem de siguranță a alimentelor) și ISO 22000 implementate la Selgros asigură și garantează siguranța alimentelor și calitatea acestora. Fiecare lot livrat este atent verificat și, în cazul în care sunt constatate nonconformități, este returnat la furnizor sau trimis unităților abilitate. De aceea, în luna septembrie, compania Selgros a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călărași din cauza aspectului și calității necorespunzătoare. În data de 11.09.2013 magazinul Selgros din Brăila a trimis direct la distrugere o cantitate importantă de carne de pasăre de la Avicola Călărași. Dată fiind situația furnizorului Avicola Călărași, compania Selgros a decis retragerea tuturor produselor livrate de către acesta din magazine și stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situației. Această măsură a fost luată pentru a garanta tuturor clienților Selgros calitatea și siguranța alimentelor comercializate.”, au precizat reprezentaţii Selgros pentru ROMÂNIATV.NET.

În luna septembrie, compania Selgros a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călăraşi din cauza aspectului şi calităţii necorespunzătoare. În data de 11 septembrie 2013, magazinul Selgros din Brăila a trimis direct la distrugere o cantitate importantă de carne de pasăre de la Avicola Călăraşi.

Firmele administrate de reţeaua de evazionişti cu care aveau legături senatorul Niculae Bădălău şi procurorul Angela Nicolae livrau către supermarketuri cantităţi importante de carne infestată cu salmonella. Potrivit procurorilor DNA, evazioniştii livrau carne de pui în care au fost găsite excremente de rozătoare şi chiar şoareci vii.