Sărbătoare la Chişinău. Republica Moldova îşi aniversează Ziua Independenţei

Republica Moldova sărbătoreşte, marţi, împlinirea a 22 de ani de la declararea independenţei printr-o serie de festivităţi organizate în capitala ţării, Chişinău.

27 aug. 2013, 07:22
Sărbătoare la Chişinău. Republica Moldova îşi aniversează Ziua Independenţei

Sărbătoarea zilei naţionale a Republicii Moldova a început la ora 09.00, cu o depunere de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare. Mai mulţi oficiali au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Primii care au depus coroane de flori au fost preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman, precum şi premierul moldovean Iurie Leancă.

De asemenea, şi prim-ministrul Victor Ponta, aflat într-o vizită oficială la Chişinău, şi comisarul european pentru Energie Guenthe Oettinger au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, potrivit publika.md.

Premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook şi un mesaj cu ocazia aniversării a 22 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.

„Anul acesta, Ziua Naţională a Republicii Moldova, celebrată pe 27 august, marchează împlinirea a 22 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă faţăa de Uniunea Sovietică. Suntem alături de eforturile Republicii Moldova de a deveni o societate tot mai sigură şi prosperă, de a-şi consolida instituţiile democratice şi de a-şi asigura un destin european. La mulţi ani tuturor cetăţenilor moldoveni!”, a scris Victor Ponta.

Citeşte şi Iurie Leancă: Relaţiile dintre R.Moldova şi Rusia nu intră în contradicţie cu integrarea în UE

Startul oficial al sărbătorii a fost dat în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu un recital al Orchestrei „Lăutarii”, urmat de o paradă a portului popular, notează publika.md.

Programul va continua cu diverse concerte de muzică şi dansuri populare. La ora 19 şi 30 de minute va avea loc un cenaclu literar, organizat de Uniunea Scriitorilor, la care participă mai mulţi interpreţi de muzică folk. O oră mai târziu, cei prezenţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale vor putea urmări un spectacol muzical-poetic la care vor evolua Cristi Aldea-Teodorovici, Cătălin Josan, Formaţia „Akord”.

Seara va culmina cu un foc de artificii, hora neamului şi un recital susţinut de interpreţi precum Gheorghe Ţopa, Geta Burlacu şi Nelly Ciobanu.

Citeşte şi Ce le-a promis Victor Ponta moldovenilor în timpul vizitei de la Chişinău