Sărbătoarea BURDUHOŞILOR: Ziua în care se alungă spiritele rele. FOTO şi VIDEO

BURDUHOŞII: Şirul obiceiurilor şi tradiţiilor de iarnă se încehie pe 8 ianuarie cu Ziua Nebunilor, în care cele două cete de feciori, cea de urşi şi cea de burduhoşi, colindă peste tot, mânjind cu funingine pe toţi cei care le iasă în cale, pentru a arunca spiritele rele.

RomaniaTV.net
08 ian. 2014, 07:45

8 IANUARIE, SĂRBĂTOAREA BURDUHOŞILOR. Pocnetele din bice ale burduhoşilor, zgomotul talăngilor legate de urşi şi cănirea oamenilor cu funingine amestecată cu untură – fac parte din reţeta pentru un an mai bun. Cel puţin, la Cârţa, acolo unde pe 8 ianuarie, feciorii se maschează în urşi şi burduhoşi, în cadrul unui obicei precreştin menit să alunge spiritele rele. 

Burduhoşi sunt adolescenţi de 14-16 ani, care îmbracă nişte costume din zdrenţe colorate, iar urşi sunt tineri de 20 de ani înveliţi în vreo 60 de metri de funie făcută din fân răsucit..

Ziua Burduhoşilor, numită şi Ziua Nebunilor, ziua in care spiritele rele sunt tinute la distanta, ziua in care „machiajul ” cu funingine si untura devine obisnuinta pentru femei si barbati, pentru batrani si copii. Vineri, lucrurile nu au fost altfel, asa ca de Ziua Nebunilor, ursi si burduhosi au iesit la canit, iar lumea i-a primit in curti pana la inserat pentru a fi siguri ca vor avea un an mai bun. 

Unică în judeţul Sibiu, Ziua Nebunilor de la Cârţa păstrează o tradiţie veche de zeci de ani, prin care tinerii îşi pun măşti şi ung cu o cremă neagră, făcută din funingine şi untură de porc, atât pe localnici, dar şi pe străinii întâlniţi pe uliţe. Cei care sunt unşi de Ziua Nebunilor cred că le vor merge bine tot anul, tocmai de aceea iau parte la „nebunia ” creată de tineri. Urşii îmbrăcaţi în funii făcute din paie şi burduhoşii deghizaţi cu ajutorul unor zdrenţe, aleargă toată ziua prin Cârţa, pocnind din bici. Urşii reprezintă forţele binelui, în timp ce burduhoşii reprezintă spiritele rele. Fie că trec prin ritualul murdăririi cu funingine şi untură la Cârţa sau sunt udaţi în râu, cum se întâmplă la „Udatul Ionilor ” de la Tălmăcel sau la „Colindatul Ionilor ” de la Copşa Mică sau Chirpăr, sibienii din aceste localităţi îşi încheie sărbătorile de iarnă între 7 şi 8 ianuarie, cu bucate ca la Crăciun, udate cu vin şi ţuică.

CALENDAR ORTODOX 2014: Când nu se fac nunţi, când pică marile sărbători religioase