Sărbători în pandemie. Premierul Italiei: „Vom avea un Crăciun mai sumbru”

Șase regiuni din Italia sunt în categorie ridicată de risc (zone roșii), în timp ce nouă sunt clasificate drept zone portocalii, iar alte cinci drept zone galben.

19 nov. 2020, 19:21
Sărbători în pandemie. Premierul Italiei: „Vom avea un Crăciun mai sumbru”
Sărbători în pandemie.

Sărbători în pandemie. „Vom avea un Crăciun mai ”sumbru” – spune premierul Italian, Giuseppe Conte: fără petreceri, ceremonii sau îmbrățișări.

„Trebuie să fim atenți și în perioada sărbătorilor, chiar dacă măsurile restrictive de acum vor da rezultate până de Crăciun” – este mesajul transmis de șeful Guvernului de la Roma. În Italia, sunt în vigoare, de aproape trei săptămâni, mai multe restricții: de la teatre și cinematografe până la săli de fitness sunt închise, iar restaurantele au un program scurt.

Sunt restricții mai dure în funcție de cât de afectată este o anumită zonă din peninsulă de noul coronavirus. Cu tot cu restricții, Italia a raportat în ultimul bilant aproape 34 de mii de cazuri și 753 de decese.

Sărbători în pandemie. Raed Arafat: Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019

Medicul Raed Arafat atrage atenţia asupra faptului că autorităţile pot reglementa conduita în spaţiile publice, nu şi în casele oamenilor, subliniind că cei care invită persoane din familia lărgită în casele lor pentru a petrece sărbătorile de iarnă se supun unui risc suplimentar privind infectarea cu noul coronavirus. ”Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019”, a afirmat Arafat.
”Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019. Limitele generale le ştim deja: masca cred că va fi şi atunci,  distanţarea va fi şi atunci, limitele la activităţile în spaţii închise vor fi şi atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi alte măsuri, asta nu am cum să prezic de acum, dar important e să sesizăm cu toţii că nu avem să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019. (…) Vom fi în mijlocul pandemiei valul 2, să zicem şi vom şi fi şi cu risc că dacă nu respectăm regulile să ne trezim cu o creştere în ianuarie februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a afirmat Raed Arafat, marţi seară, la Digi 24.

Sărbători în pandemie. Klaus Iohannis: Crăciunul vine și fără târguri

Arafat a explicat că ”fără îndoială” transmiterea virusului este accentuată acasă, iar dacă se invită persoane cu care nu se locuieşte în mod frecvent, riscul creşte.

Întrebat dacă Crăciunul se va face în familie, Arafat a explicat: ”În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeaşi casă. În familie lărgită, înseamnă să vină şi alţii la tine, ţi-ai asumat imediat un risc. Nu putem intra în casele oamenilor să spunem ce să facă. Asta  e pe răspunderea lor. Dacă tu vrei să sărbătoreşti cu încă două, trei familii ţi-ai crescut riscul mult de a te infecta şi de a lua virusul de undeva, că nu bănuiesc că o să stai în  noaptea de Crăciun cu mască. Modul cum îţi organizezi masa de Crăciun, dacă aduci mai multă lume care stă în alte zone riscul de transmitere e mult mai mare şi vulnerabilitatea e mai mare. În final, fiecare calculează riscul pe care vrea să şi-l asume”.

Şeful DSU a precizat că autorităţile încearcă să reducă riscul de transmitere în spaţiile publice, dar că pot da doar sfaturi privind conduita în spaţiul personal, iar în acest caz fiecare trebuie să conştientizeze riscurile la care se expune.


loading...